Main menu

header

678 8 2de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Bogată în fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu și vitaminele A și C, ștevia este o minune pentru detoxifierea organismului, contribuind la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare, fiind considerată încă din trecut un antiscorbutic important.

Ceaiul, bun hepatoprotector

Un preparat mai puțin cunoscut, ceaiul de ștevie este detoxifiant, hepatoprotector și laxativ diuretic. În 250 ml apă clocotită se adaugă două linguri cu frunze de ştevie uscate şi tocate mai gros. Se dau într-un clocot şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndulceşte, după gust, cu miere. Se consumă trei căni cu ceai pe zi, la nevoie sau în cure de una-trei săptămâni. Licoarea este utilă și pentru creșterea imunității, depresie, hipertensiune, reumatism, gingivită, abcese dentare. Pentru tratarea poliartritei reumatoide, psoriazisului, acneei sau diferitelor forme de eczeme este de ajutor decoctul de ștevie preparat astfel: în 600 ml apă plată se pun 20 g rădăcină proaspătă (sau 30-40 g rădăcină uscată) şi se fierb 20 de minute. Ulterior, se lasă produsul la infuzat zece minute, apoi se strecoară printr-o sită. Întreaga cantitate se bea în 24 de ore, după mese, timp de zece zile. Tratamentul poate fi reluat la fiecare două luni. Specialiștii afirmă că prezenţa glicozidelor antrachinonice îi conferă acestui decoct un efect detoxifiant extrem de puternic şi poate ţine sub control psoriazisul perioade îndelungate.

Tratează anemia

Oamenii de știință au afirmat la unison că ștevia se numără printre cele mai recomandate plante în tratarea anemiei, dar și a diabetului de tip I și II, întrucât are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, temperând senzația de foame și combătând pofta de dulciuri. Totodată, această minunată plantă combate obezitatea, ajută la pierderea kilogramelor în plus, accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia, elimină deranjamentele stomacului. În toate aceste probleme de sănătate este optim consumul a două căni cu ceai pe zi sau o cură cu frunze proaspete de ștevie. Se recomandă ca la câteva minute după ce bolnavul s-a trezit să consume 60-70 g frunze crude de ștevie, peste care se toarnă puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Atenție! Înainte de consumarea salatei nu se bea niciun fel de lichid! La micul dejun, consumați 150 g mâncare de ștevie, obținută din frunze bine spălate și fierte, în care se adaugă doar puțină sare, ulei și o lingură cu bulion. Pentru prânz se va opta pentru o supă sau ciorbă, fără proteine, alături de o salată de ștevie proaspătă, fără sare și ulei, acrită cu zeamă de lămâie. Înainte de cină cu o jumătate de oră, se consumă din nou salată, obținută din 150 g ștevie și 70 g urzici crude.

Pulberea previne infectarea leziunilor la nivelul pielii

Persoanele care au leziuni la nivelul pielii pot presăra pulbere de ștevie, care are efecte antibacteriene. De asemenea, extractul de ștevie se adaugă în șamponul cu care vă spălați de obicei, pentru a înlătura mătreața. Chiar dacă nu are contraindicații majore, ștevia nu se recomandă a fi consumată de mamele care alăptează, întrucât acizii antrachinonici din plantă care ajung în sânge și în lapte pot cauza diaree sugarului. Atenție! Acidul oxalic care se găsește în cantități mai mici în plantă este responsabil de formarea pietrelor la rinichi!

Ștevia conţine antioxidantul kampferol, care este anticancerigen şi reduce în special riscul de cancer pancreatic