Main menu

header

680 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Este prezent în fiecare zi, în aproape fiecare casă și aromează orice meniu într-un fel inconfundabil. Dar care sunt adevă- ratele valențe terapeutice ale atât de popularului pătrunjel?

Suprimă stresul oxidativ

Chiar și în cantitate mică, pătrunjelul acționează ca un superaliment, întrucât este plin de nutrienți, de uleiuri esențiale și de antioxidanți. Este atât de benefic, încât literatura de specialitate îl consideră un remediu naturist eficient pentru un mare număr de afecțiuni, foarte diverse. De exemplu, frunzele și rădăcina, precum și uleiul esențial care se extrage din pătrunjel sunt folosite prin tradiție ca agenți redutabili de detoxificare, cu proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și diuretice. „Pătrunjelul este folosit prin tradiție ca tratament pentru afecțiuni gastrointestinale, hipertensiune, boli cardiace, diabet, infecții urinare și numeroase afecțiuni ale pielii”, arată un raport publicat de „Journal of Traditional Chinese Medicine”. Ca urmare, unul dintre beneficiile majore cu care este creditat pătrunjelul este eliminarea stresului oxidativ. Grație antioxidanților pe care îi conține, pătrunjelul combate majoritatea afecțiunilor legate de acest proces, cu licopenul sau cu betacarotenul în fruntea luptei cu afecțiunile neurodegenerative sau oculare, arată un studiu al Institute of Food Safety, din Australia.

Face să dispară retenţia de apă

Cercetările moderne au evidențiat, prin studii riguroase, faptul că pătrunjelul poate fi folosit cu excelente rezultate ca diuretic natural pentru combaterea retenției de apă. De asemenea, are efect în afecțiuni ale stomacului, cum sunt balonările, constipația, indigestia, starea de greață, sindromul colonului iritabil, ulcerul sau refluxul acid. Uleiul esențial de pătrunjel este binecunoscut în practicile ayurveda pentru capacitatea de a stimula producerea de bilă și de a susține absorbția nutrienților. Poate fi adăugat în apa de baie sau aplicat, în cantitate de câteva picături, pe abdomen și masat în zona stomacului în cazuri de disconfort digestiv, arată draxe.com. De asemenea, consumul regulat de pătrunjel este considerat de mare ajutor pentru menținerea sănătății inimii. Potrivit specialistului John Christopher, de la „Herbal Legacy Group”, pătrunjelul contribuie la flexibilizarea vaselor sangvine. Pentru a beneficia de toate aceste avantaje se poate face un ceai concentrat dintr-o mână cu frunze de pătrunjel la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, apoi se beau două reprize zilnic, în etape, câte puțin, la intervale de o oră.

Consumul de pătrunjel încetinește dezvoltarea tumorilor, iar compusul apigenin, pe care îl conține, a demonstrat capacitatea de a întârzia semnificativ multiplicarea tumorilor mamare (Asociația Americană a Cancerului)

Somon cu crustă de migdale

Ingrediente: 1 ceșcuță cu migdale, 2 linguri cu pătrunjel, 1 lingură cu coajă rasă de lămâie organică, 1 linguriță cu sare de mare, 4 fileuri de somon, 2 linguri cu ulei de cocos, 4 ceșcuțe cu spanac.

Mod de preparare: migdalele se macină electric, se combină apoi cu pătrunjelul, coaja de lămâie, sarea și se pune amestecul pe un platou. Se dau bucățile de pește prin mixtură. Se încinge uleiul de cocos într-o tigaie largă, apoi se frig fileurile de pește câte cinci minute pe fiecare parte. Se servește pe pat de spanac.