Main menu

header

683 10 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Obiceiul de a consuma nuci este unul extrem de benefic pentru sănătate, fiindcă acestea au în compoziţie minerale, grăsimi nesaturate şi proteine. Cele mai recente studii atestă beneficiile semnificative pentru sănătate ale consumului de nuci.

Adio migrene!

O cercetare de amploare, derulată de Institutul Karolinska, din Suedia, și care a notat observațiile asupra a 60.000 de persoane timp de 17 ani, a dus spre concluzia că un consum regulat de nuci poate scădea semnificativ riscul de fibrilații atriale, una dintre cauzele principale ale atacului de cord. Mai precis, potrivit rezultatelor date publicității de specialiștii suedezi, în cazul celor care au obiceiul să consume nuci de cel puțin trei ori pe săptămână, riscul instalării bătăilor neregulate ale inimii scade cu aproape 20%. O altă constatare a fost aceea că un consum chiar mai redus de nuci, o dată pe săptămână doar, este asociat cu un pericol diminuat de infarct. De altfel, nucile sunt renumite pentru capacitatea de a elimina stresul, migrenele, tensiunea interioară și stările nervoase.

Recomandate persoanelor cu afecţiuni ale glandei tiroide

Cercetările oamenilor de ştiinţă au arătat că nucile au un efect pozitiv asupra inimii, în principal datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, potasiu și magneziu. În felul acesta, nucile sunt benefice pacienţilor cu hipertensiune arterială. De asemenea, studii recente arată că nucile reduc nivelul colesterolului LDL („rău”) din sânge. Un consum constant de nuci poate duce astfel la prevenirea atacului cerebral. De asemenea, pacienţii cu diabet pot consuma nuci, care nu numai că sunt gustoase, dar au şi un efect de scădere a glicemiei. Iar prin conţinutul bogat de iod, nucile sunt recomandate pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni asociate glandei tiroide. Grație prezenței antioxidanților, consumul de nuci este benefic și pentru reducerea inflamaţiilor. Totodată, fiind bogate în acizi graşi Omega 3, în antioxidanţi, polifenoli şi fitosteroli, nucile previn apariţia cancerului mamar.

Infuzia din coji curăță plămânii fumătorilor

În perioadele de examene este indicat ca studenţii să consume nuci amestecate cu miere, fiindcă au proprietatea de a stimula capacitatea de memorare şi de concentrare. De asemenea, nucile contribuie semnificativ la menținerea greutății corporale, întrucât induc senzația de sațietate. La rândul lor, cojile de nuci sunt folosite încă din vechime pentru proprie- tățile lor depurative, antiseptice, dezinfectante, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, calmante. Ceaiul preparat din coji de nuci contribuie la curăţarea sângelui şi la subţierea acestuia, la întărirea stomacului, la fortifierea inimii, la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a tranzitului intestinal, la tratarea incontinenței urinare sau a infecţiilor cu paraziți, precum și la curățarea plămânilor fumătorilor. Se prepară din coaja de la o nucă şi 300 ml apă. Se fierbe până când scade la 200 ml. Se consumă rece, pe stomacul gol, în cure de 30 de zile.

Aplicate extern, cataplasmele cu frunze de nuc au rolul de a diminua durerile reumatice