Main menu

header

685 8 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Plantă rară, ocrotită prin lege, căldărușa este nu doar spectaculoasă prin florile deosebit de frumoase, ci și extrem de utilă prin semințele întrebuințate la obținerea unor extracte cu certe calități terapeutice.

Excelentă în pediculoză

Seminţele de căldărușă sunt bogate în lipide (26,9%), proteine (20,6%), acizi graşi şi alcaloizi (magnoflorin), dar şi frunzele şi rădăcinile sunt întrebuinţate pentru obţinerea de extracte. Deși sunt mai rar utilizate în medicină, acestea sunt cunoscute pentru efectul depurativ şi diuretic. Extractele de căldăruşă, atent dozate în laboratoarele farmaceutice, sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos, a ulcerelor sau icterului şi a altor afecțiuni ale ficatului. Pentru a beneficia de calitățile căldărușei de depurativ și de diuretic se pun două lingurițe cu plantă mărunțită la 250 ml apă și se fierb cinci minute, apoi se strecoară. Decoctul se administrează în doze mici, la recomandarea și sub atenta supraveghere a specialistului. Acest lichid poate fi folosit sub formă de comprese și extern, în cazuri de pediculoză.

Dispar aftele bucale

Căldărușa are o puternică acțiune antibiotică pentru o serie de germeni patogeni, potrivit specialiștilor în fitoterapie. De asemenea, se recomandă folosirea acestei plante pentru efectul antiinflamator în cazuri de afecțiuni ale amigdalelor, gâtului sau în afte bucale. Cu semințele pisate ale plantei se pot face extern spălături, comprese sau gargară. Se pun șase-opt semințe de căldărușă în 250 ml apă, se fierb pentru cinci minute, apoi se strecoară. În cazul bolii Hodgkin, intern se pot consuma câte două-trei căni cu infuzie pe zi și extern se aplică sub formă de cataplasmă dacă se suportă sau doar spălături locale, de mai multe ori pe zi. Infuzia se prepară astfel: o linguriță cu plantă mărunțită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Potrivit literaturii de specialitate, ajută la diminuarea inflamațiilor, fiind foarte eficientă.

Căldărușa este o plantă relativ toxică și se administrează sub supraveghere competentă