Main menu

header

685 6 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Fructe înmiresmate și delicioase, caisele sunt mult mai mult decât vedete ale unui mare număr de rețete culinare - sunt comori de nutrienți și izvoare de sănătate pentru întregul organism, grație conținutului foarte bogat de nutrienți.

Reglează fluidele din organism

Deoarece sunt bogate în fibre, caisele stimulează mişcările intestinale (au proprietăţi laxative), fiind recomandate pacienţilor care suferă de constipaţie. Fibrele ajută sucurile gastrice şi digestive să absoarbă nutrienţii din hrană şi să proceseze mai uşor alimentele, activând totodată mişcarea peristaltică a tractului digestiv. De asemenea, consumul de caise s-a dovedit un aliat al reglării nivelului fluidelor în organism, care depinde de acţiunea a două minerale, sodiul şi potasiul. Aportul important de potasiu din caise ajută, aşadar, la menţinerea echilibrului lichidelor în corp, respectiv la procesul de distribuire corectă a energiei către organe şi muşchi. Un echilibru al electroliților înseamnă mai multă energie, risc diminuat de instalare a crampelor şi o bună circulaţie a sângelui.

Mențin sănătatea oaselor

685 6 2Caisele au cantităţi importante de minerale esenţiale pentru dezvoltarea corectă a oaselor şi menţinerea densităţii osoase. Calciul, fosforul, magneziul, fierul în- deplinesc roluri importante în formarea de materie osoasă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că mineralele din caise nu asigură doar creşterea corespunzătoare a oaselor, ci pot preveni chiar şi instalarea afecţiunilor osoase specifice înaintării în vârstă, cum este osteoporoza, notează organicfacts.net. Același potasiu din caise, alături de vitamina C, intră în ecuația menținerii sănătății inimii. Mai precis, în timp ce vitamina C protejează inima de acţiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arterială relaxând vasele de sânge, iar fibrele elimină excesul de colesterol care se poate depune pe pereţii arterelor. Ca urmare, specialiştii susţin că aceste fructe, consumate frecvent, protejează sistemul cardiac de numeroase boli, precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.

Aliați împotriva anemiei

Sucul de caise este folosit pentru ameliorarea febrei, întrucât furnizează vitaminele, mineralele, caloriile şi lichidele de care organismul are nevoie pentru a se detoxifia. Caisele au în compoziţie substanţe antiinflamatorii, care ajută la reducerea temperaturii interne a corpului. Tot proprietăţile lor de reducere a inflamaţiilor fac aceste fructe să fie benefice şi pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei. De asemenea, caisele sunt recomandate pentru combaterea anemiei, întrucât conţin fier şi cupru, participând la formarea hemoglobinei. De asemenea, caisele sunt redutabile în reducerea riscului de cancer. Carotenoizii şi alţi antioxidanţi din aceste fructe neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi şi previn, astfel, transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase.

Caisele au și certe proprietăţi curative pentru afecțiuni externe. Introduse în multe produse cosmetice destinate îngrijirii pielii, caisele pot fi şi un remediu natural pentru numeroase afecţiuni cutanate, cum sunt eczemele. Totodată, uleiul esenţial de caise este un antiastmatic eficient, ameliorând simptomele acestei boli respiratorii şi deţinând proprietăţi expectorante, care ajută la prevenirea crizelor de astm.

Combat depresia

Betacarotenul şi vitamina A care se găsesc în caise sunt elemente esenţiale pentru menținerea unei bune sănătăți a ochilor, ca și pentru prevenirea cataractei. Pe de altă parte, caisele pot fi de ajutor în cazuri de depresie, ajută memoria şi induc un somn odihnitor, tratând astfel insomnia și implicit tot alaiul de consecințe nefaste pentru sănătate. Mai mult, potrivit nutriționiștilor, consumul de caise poate avea beneficii şi într-un proces de detoxifiere, aceste fructe având capacitatea de a regenera ficatul și a-i restabili funcțiile.

Totodată, beneficiile consumului de caise există și în cazul curelor de slăbire. De exemplu, cinci caise conţin aproximativ 75 de calorii şi în jur de 15 grame de zahăr. Aceste fructe dulci și aromate sunt foarte săţioase grație fibrelor pe care le conțin și pot înlocui cu succes dulciurile nesănătoase.

De ajutor în boala Huntington

Caisele sunt pline de antioxidanți foarte importanți, care protejează organismul în fața efectelor radicalilor liberi. Potrivit publicației „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, aceste fructe conțin betacaroten și gamacaroten, substanțe redutabile în combaterea afecțiunilor generate de radicalii liberi - creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, îmbătrânirea celulară prematură, efecte nocive ale poluării, consumului de alcool și tutun. Tot radicalii liberi sunt responsabili pentru alterarea ADN și ARN, iar în alte cazuri aceștia pot modifica ADN astfel încât celulele să se multiplice la nesfârșit și foarte rapid, iar acest proces produce cancerul. De altfel, mai multe cercetări indică radicalii liberi ca fiind un factor important în evoluția bolii Huntington, afecțiune neurodegenerativă. În aceste condiții, un consum regulat de caise - în medie trei porții pe zi, afirmă specialiștii - poate aduce beneficii dintre cele mai însemnate protecției organismului.

Redau elasticitatea și strălucirea pielii

Conținutul generos de vitamina A şi antioxidanţi din caise transformă aceste fructe într-un adjuvant de bază în menţinerea sănătăţii pielii şi întârzierea primelor semne de îmbătrânire. O mască simplă, din pastă de caise, are efecte spectaculoase asupra fermității pielii. Caisele fac minuni pentru ten și sub formă de ulei, acesta fiind foarte folositor pentru hidratarea pielii sensibile. De asemenea, este recomandat pentru masaj, întrucât nu doar redă elasticitatea și strălucirea pielii, ci este creditat și cu echilibrarea sistemului nervos. De asemenea, consumul regulat de caise are urmări benefice pentru sănătatea părului, stimulând producerea de sebum și acționând ca un balsam natural. Și uleiul de caise masat pe pielea capului este foarte eficient, întrucât ajută la regenerarea foliculilor și la pregătirea scalpului pentru vopsire sau alte proceduri chimice ori termice folosite frecvent.

Uleiul esențial extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapidă a rănilor și a febrei musculare

Caise pe grătar cu brânză ricotta şi fistic

Ingrediente: 1 lingură cu zahăr brun, 4 caise tăiate în jumătate, 8 linguriţe cu brânză ricotta proaspătă, 2 linguri cu fistic tăiat fin.

Mod de preparare: preîncălziţi grătarul şi turnaţi zahărul într-un bol mic, apoi treceţi jumătăţile de caise prin zahăr şi puneţi-le pe grătar, întorcându-le pe ambele părţi timp de trei-patru minute (până când zahărul se caramelizează bine, iar pulpa fructelor devine moale). Îndepărtaţi caisele de pe grătar, lăsaţi-le să se răcească timp de cinci minute, apoi aşezaţi deasupra brânză ricotta şi fisticul. Serviţi imediat.