Main menu

header

686 7 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Mugurii de pin sunt folosiți pe scară largă pentru gustul lor deosebit, care poate scoate din anonimat orice salată de crudități. În același timp, însă, aceștia sunt redutabili pentru o gamă extinsă de afecțiuni.

Întârzie consolidarea fracturilor

Pinul are o valoare terapeutică deosebită în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, cum sunt bolile laringelui, traheei şi bronhiilor, dovedindu-se foarte util, de asemenea, și în tratamentul pleuritelor sau al pneumoniilor. Datorită taninului şi vitaminei C, pe care le conţin, mugurii de pin vindecă rapid bolile aparatului respirator şi sunt cicatrizanţi. Uleiul esenţial de muguri de pin este antiinflamator, expectorant, antiseptic, fluidifiant al secreţiilor bronşice, sedativ al tusei, dezinfectant al căilor respiratorii şi diuretic. Pentru afecţiunile laringelui şi traheei, de exemplu, se foloseşte sub formă de inhalaţii. Totodată, este remarcabil efectul uleiului de pin într-o serie de afecțiuni care implică inflamații, în special în combinație cu alte uleiuri esențiale. Astfel, cu coacăz negru, viţă-de-vie, mur, este benefic în reumatism cronic degenerativ, artroze generalizate; cu iederă în spondiloze, artroze vertebrale; cu mur în gonartoze; cu mur, merişor, sequoia în osteoporoza senilă; cu brad alb în fracturi patologice şi întârzierea consolidării fracturilor.

Aliat împotriva cistitei

Nu doar mugurii de pin sunt aliați ai sănătății, ci și acele arborelui. Tinctura din ace de pin este un dezinfectant de renume, folosit împotriva cistitei sau uretritei. Se prepară astfel: peste 20 g ace de pin proaspete, tocate mărunt, puneţi 200 ml alcool alb de 70 de grade şi lăsaţi la macerat două săptămâni. Strecuraţi preparatul presând materia vegetală, filtraţi-l şi turnaţi-l în sticluţe închise la culoare. Luaţi câte cinci-zece picături pe zi, diluate într-un pahar cu apă. De asemenea, împotriva litiazei urinare, tot pinul vă poate veni în ajutor, prin prepararea unei infuzii care dă rezultate excelente. Turnaţi 250 ml apă clocotită peste o lingură cu muguri de pin sfărâmaţi bine. Lăsaţi să infuzeze 15 minute, strecuraţi și consumați două-trei reprize pe zi. Acest tratament are în paralel și un efect calmant și de revigorare a organismului.

Siropul combate migrenele

Siropul din muguri de pin este un remediu excelent împotriva răcelilor, eficient mai ales în tratarea tusei convulsive şi a iritaţiilor tractului respirator. De asemenea, combate eficient migrenele. Siropul din muguri de pin poate fi preparat şi acasă. Aveţi nevoie de două căni cu muguri de pin, o lămâie, o portocală, un kilogram de zahăr şi un litru de apă. Se pun mugurii de pin într-o cratiţă şi peste ei se toarnă apa. Se adaugă portocala şi lămâia, tăiate felii. Se amestecă până fierb, apoi se lasă la foc mic o jumătate de oră. Lichidul se acoperă cu un prosop şi se lasă la răcit minimum şase ore. Apoi se stoarce şi se filtrează, se adaugă zahărul şi se mai fierbe o dată. Se iau două linguri cu sirop dimineaţa, pe stomacul gol, timp de trei-patru zile.

În caz de sinuzită, se poate face inhalaţie cu muguri de pin: se utilizează o mână cu muguri la o jumătate de litru de apă clocotită. Inhalaţia se face timp de zece minute, cu capul aplecat deasupra vasului şi acoperit cu un prosop