Main menu

header

687 7 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Plantă renumită pentru frumusețea delicată și parfumul său dens, unic, regina-nopții este, în același timp, și un vindecător.

Potențial furnizor de viitoare antibiotice

În condițiile în care rezistența la antibiotice este declarată unul dintre pericolele majore la adresa sănătății mondiale, punând omenirea în situația de a fi din nou neputincioasă în fața unor maladii infecțioase care se considerau eradicate, oamenii de ştiinţă caută soluții noi, substanțe capabile să distrugă bacterii. O descoperire recentă a unui antibiotic conţinut în floarea de regina-nopţii face să renască speranţele. O echipă de cercetători australieni a reuşit să izoleze un agent antimicrobian din această plantă, care utilizează substanța respectivă pentru a se proteja de infecţii. Specialiştii sunt de părere că aceasta este o descoperire importantă, care ar putea duce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente antimicrobiene, eficiente, printre altele, în tratarea bolilor infecţioase, cum ar fi stafilococul auriu multirezistent şi infecţiile virale cu HIV, zika sau anumite encefalite.

Conţine substanţe purgative şi antiparazitare

Regina-nopţii are un conţinut bogat în alcaloide, flavonoide şi triterpine, ceea ce îi conferă proprietăţi antispasmodice. Tuberculii acestei plante conţin substanţe purgative, diuretice şi antiparazitare. Potrivit literaturii de specialitate, regina-nopţii este folosită cu succes în tratarea infecţiilor urinare, a hepatitei, a gripei, dizenteriei, a afecţiunilor cutanate, dar şi ca vermifug. Semințele de plantă sunt întrebuinţate în industria cosmetică, pentru tratarea eczemelor şi a scabiei. De asemenea, sucul proaspăt din petalele de plantă poate trata herpesul. Tot regina-nopții furnizează un ulei esențial folosit în industria parfumurilor, dar și ca aromă pentru unele feluri culinare specifice. Pe de altă parte, este bine de știut faptul că, per ansamblu, planta este considerată toxică, de aceea orice tratamente pe bază de regina-nopții trebuie administrate sub stricta supraveghere a unui specialist.

Întreaga plantă conține nicotină, care este folosită ca insecticid