Main menu

header

     Este de un verde intens, are un pafum subtil, dar picant (asemănător cu anasonul), este dulce şi aromat şi, din păcate, este extrem de puţin folosit, mai ales în bucătăria europeană.
     Puţine gospodine ştiu că tarhonul (o plantă misterioasă, pentru că nu s-a aflat cine şi când a cultivat-o, ci doar că îşi are originile în Asia Centrală) poate conferi un gust irezistibil mâncării. Parfumul bogat şi plăcut al tarhonului îl face să fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de smântână, maioneză sau ciuperci. Mai mult decât atât, ceaiurile din frunze de tarhon stimulează digestia şi oferă energie organismului. Tarhonul are frunze lungi, dispuse pe tulpină şi formează tufe ce pot atinge înălţimi de peste un metru. Tulpinile sunt subţiri şi elastice, de culoare verde-maroniu, iar seminţele sunt mici, în formă de lacrimă şi au o nuanţă de portocaliu-maroniu. Micuţele sale flori sunt de culoare alb-verzuie şi sunt adunate în ciorchini de-a lungul tulpinii. 

Alungă oboseala
    În ceea ce priveşte realizarea ceaiului pe bază de tarhon, sunt utilizate atât frunzele, cât şi tulpinile. Specialiştii sunt de părere că planta trebuie folosită proaspătă, pentru că aroma tarhonului uscat este de obicei foarte slabă. Ceaiul se prepară sub formă de infuzie: se fierbe apa, apoi se adaugă o linguriţă cu tarhon la o cană de 250 ml de apă. Cana se acoperă, se lasă zece minute, după care se bea. Specialiştii recomandă consumarea a cel puţin o cană cu ceai de tarhon zilnic.

Neutralizează  toxinele din organism
    Fitoterapeuţii sunt de părere că tarhonul vă ajută să vă relaxaţi şi totodată alungă senzaţia de stres şi de oboseală. De asemenea, ceaiul elimină toxinele din organism, ceea ce vă readuce tonusul muscular şi optimismul. Dacă vă confruntaţi cu o digestie grea, trebuie să ştiţi că ceaiurile din tarhon stimulează digestia alimentelor şi îndepărtează durerile de stomac. Însă, dacă le consumaţi frecvent, ceaiurile pot crea poftă de mâncare, lucru deloc dorit, mai ales când vreţi să pierdeţi câteva kilograme. În cazul în care vă dor măselele şi nu aveţi un calmant la îndemână, o ceaşcă cu ceai de tarhon poate ameliora durerile. Însă, efectul ţine doar câteva ore, timp în care puteţi ajunge la stomatolog.  
Ana-Maria Cocea

     Pui cu tarhon şi citrice Pentru a realiza o gustare sănătoasă, exotică şi deloc costisitoare, aveţi nevoie de: o jumătate de ceaşcă de zeamă de lămâie, o jumătate de cană cu suc de portocale, şase căţei de usturoi tocaţi mărunt, două linguri cu ulei de măsline, o lingură cu ghimbir tocat, o lingură cu frunze de tarhon, sare şi piper după gust şi, nu în ultimul rând, şase bucăţi de piept de pui fără os şi fără piele. Primele şase ingrediente se combină, se amestecă bine şi se sărează după gust. Turnaţi amestecul peste pui, acoperiţi şi lăsaţi ingredientele să se marineze la frigider pentru două ore. După aceea scurgeţi carnea, aruncaţi marinata şi frigeţi (pe grătar sau în ulei) puiul. Poftă mare!