Main menu

header

689 9 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă medicinală mai puțin cunoscută în România, ipeca, originară din America de Sud, are o rădăcină renumită pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Indicată în bronhopneumonii

Medicina naturistă foloseşte rădăcinile de ipeca pentru ceaiuri, siropuri şi diferite produse medicinale. Preparatele pe bază de ipeca sunt utilizate ca expectorante, întrucât stimulează secrețiile mucoaselor și fluidifică expectorația. Planta este recomandată în bronșite, bronhopneumonii, tuse uscată, însoţită de inflamaţia gâtului, astm bronșic, inclusiv al copiilor, deoarece nu provoacă tulburări secundare. Infuzia se prepară dintr-o bucăţică de rădăcină din plantă, de mărimea unui bob de mazăre, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute, apoi ceaiul se strecoară. Zilnic se consumă cel mult trei căni cu infuzie.

De ajutor în toxiinfecții alimentare

Ipeca este, de asemenea, indicată în tratamentul dizenteriei şi pentru distrugerea paraziţilor intestinali (mai ales a teniei). De altfel, capacitatea de a trata cu succes una dintre cele mai periculoase boli, chistul hidatic, generată de un parazit care atacă grav organismul, arată forța acestei plante. Printre principiile active ale rădăcinii de ipeca se numără şi emetina, un vomitiv puternic, de aceea se recomandă planta în cazul toxiinfecţiilor alimentare, când stomacul trebuie curăţat cu ajutorul unui ceai care să provoace rapid vărsături. În general, ipeca se administrează la recomandarea și sub supravegherea specialistului. Se face o tinctură la farmacie, apoi se prescrie o anumită doză, în funcție de o serie de elemente: vârstă, greutate, alte afecțiuni etc. Administrată pe cale orală şi pentru perioade scurte de timp, ipeca nu prezintă riscuri majore asupra organismului. Simptomatologia efectelor secundare include manifestări ca senzaţie de greaţă, vărsături, iritaţii stomacale, stare de ameţeală, hipotensiune arterială, dificultăţi respiratorii şi ritm cardiac accelerat.

Atenţie! Ipeca nu se consumă de cardiaci, vârstnici, suferinzi de tuberculoză cavitară, psihastenici, alcoolici, în sarcină avansată.