Main menu

header

692 10 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Plopul este mult mai mult decât un arbore ornamental, având şi puteri tămăduitoare pentru om. Mugurii acestui arbore care însoțește omenirea de la începuturile evoluției sale sunt adevărate daruri ale naturii pentru sănătate.

Supranumiţi „propolisul vegetal”, au acţiune analgezică şi astringentă

Mugurii de plop sunt utilizaţi de sute de ani în scopuri medicinale. Supranumiți şi „propolis vegetal”, aceștia au proprietăți medicinale remarcabile. Astfel, mugurii de plop sunt antiseptici, antimicotici, astringenți, cicatrizanți, antiinflamatori, analgezici, expectoranți, diuretici, tonici. În aceste condiții, mugurii de plop pot fi utilizați într-o gamă largă de afecțiuni. Cele mai bune efecte ale mugurilor de plop s-au constatat, de-a lungul timpului, în bolile respiratorii, constituind un real ajutor pentru bolnavii de bronşită, astm bronşic, laringită, dureri de gât şi gripă. Se pot administra sub formă de pulbere, obținută din muguri uscați râșniți în râșnița electrică, în cură de trei săptămâni, câte trei-patru linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Acționează benefic și împotriva afecțiunilor digestive, cum sunt toxiinfecţiile alimentare, ulcerul gastric, diareea, colitele şi anorexia.

Rezolvă spondiloza

De asemenea, tinctura de muguri de plop este renumită pentru capacitatea de a elimina infecţia, de a reduce senzaţia de arsură sau usturime la urinare, favorizând cicatrizarea ţesuturilor lezate şi inflamate. Pentru un efect şi mai puternic, se poate combina cu tinctura de ienupăr şi se administrează diluată în apă. Tinctura se prepară din pulbere de muguri, astfel: mugurii de plop proaspăt culeşi se lasă la uscat, în casă, timp de o săptămână, după care se macină cu râşniţa de cafea până se obţine o pulbere fină. Într-un borcan se pun 15 linguri cu pulbere, peste care se adaugă 200 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat pentru două săptămâni, agitându-se de mai multe ori pe zi. La final, produsul se filtrează, iar tinctura obţinută se va turna în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi, câte 50 de picături puse pe puţină pâine uscată sau în miere, fiind eficientă și în reumatism sau în spondiloză.

Util celor cu fisuri anale

Unguentul pe bază de muguri de plop a fost folosit din cele mai vechi timpuri datorită proprietăţilor binefăcătoare. Este un excelent adjuvant în tratarea arsurilor, plăgilor, eczemelor, fisurilor anale şi hemoroizilor, precum şi în dermatomicoze, foliculite, candidoze, grație acțiunii deosebite antiinflamatoare, analgezice, antiseptice, astringente şi cicatrizante. Unguentul se prepară astfel: 200 g muguri de plop uscaţi şi zdrobiţi se pun în 500 g untură de porc, cu adaos de 50 g ceară de albine. Se strecoară prin tifon şi se amestecă până la uniformizarea unguentului. Cu această alifie se ung de două ori pe zi zonele afectate. O altă rețetă se face din 25 g muguri zdrobiţi, care se amestecă cu 5 g spirt concentrat şi se lasă timp de 24 de ore la macerat. Apoi se adaugă 120 g untură proaspătă de porc şi 5 g ceară de albine. Se ţine pe baia de aburi patru ore, apoi se strecoară şi se freacă până se formează unguentul.

Tinctura de muguri de plop este eficientă extern, în tratarea arsurilor şi cicatrizarea estetică a rănilor