Main menu

header

693 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Fisticul este înrudit cu nucile caju în ceea ce privește gustul. Deosebit de delicios, dar și plin de beneficii pentru sănătate, fisticul stă la loc de cinste pe lista alimentelor-medicament.

O sursă excelentă de grăsimi sănătoase

Fisticul reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Astfel, 100 g fistic crud conțin 44 g grăsimi, dintre care 23,3 g sunt mononesaturate (53%). Acest raport benefic de acizi grași este de ajutor în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de grăsimi mononesaturate fiind asociat cu o incidență mai scăzută a acestor afecțiuni. Studiile au arătat, de asemenea, că includerea fisticului în consumul regulat poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL). În plus, fisticul conține antioxidanți (seleniu, cupru, fitosteroli - 214 mg/100 g, vitamina E, luteină și zeaxantină), care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi, protejând și în acest fel sănătatea inimii, prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare. Vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta, împreună cu acidul folic, la reducerea riscului bolilor de inimă.

Ac de cojocul anemiei

O porție de 28 g fistic oferă 8 g carbohidrați, inclusiv 3 g fibre alimentare. Este binecunoscut faptul că fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv, având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a toxinelor. În plus, fibrele joacă un rol important în reglarea nivelului glicemiei, în controlul greutății, în protejarea pielii, în prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi, în atenuarea sindromului colonului iritabil și în reducerea riscului de formare a hemoroizilor, fisticul alimentând, în paralel, flora bacteriană „prietenoasă”. În aceste condiții, fibrele solubile, așa cum sunt prezente în fistic, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect senzația de sațietate și curățarea intestinelor. Pe de altă parte, fisticul este excelent în combaterea anemiei, întrucât reprezintă o sursă foarte bună de cupru, oligoelement foarte valoros, care facilitează, conform unor studii recente, absorbția fierului, producând astfel un efect antianemic superior chiar unor medicamente care se bazează doar pe fier.

Eficient contra disfuncţiilor erectile

Fisticul conține luteină și zeaxantină, antioxidanți care, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts, din Boston, SUA, pot să reducă riscul de instalare a degenerescenței maculare la vârstnici. De asemenea, fisticul este eficient împotriva disfuncțiilor erectile. O cercetare recentă a pus în evidență faptul că fisticul a influențat semnificativ vitalitatea sexuală a bărbaților care au consumat 100 g fistic timp de trei săptămâni. Aceștia și-au îmbunătățit funcția erectilă cu aproximativ 50%. De altfel, vitaminele pe care le conține fisticul au un rol major în producerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos, iar minerale cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor. Și vitamina B6 - care este prezentă în cantități mari în fistic - susține creșterea concentrației de hemoglobină din sânge, acest sânge bogat în oxigen fiind pompat apoi către creier, sporindu-i activitatea.

Întărește oasele și dinții

Fisticul promovează sănătatea oaselor și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute, care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării smalțului dentar, reducând, totodată, riscul de fracturi și osteoporoză. În același timp, consumul de fistic este important pentru femeile care doresc să devină mame sau care se află în primele săptămâni de sarcină și care trebuie să se asigure de un aport suficient de vitamina B. Fisticul este o bună alegere, nu doar pentru conținutul din această vitamină, ci și pentru că este bogat în luteină, betacaroten și gama-tocoferol. Acest aspect are ca rezultat creșterea nivelului de antioxidanți din sânge și implicit protecția organismului în fața radicalilor liberi.

Contribuie la sinteza acizilor nucleici antiîmbătrânire

Printre beneficiile incluse în fistic se numără și aportul de vitamine A și E, care au proprietăți antiinflamatoare, diminuând astfel inflamațiile. Vitamina E este un antioxidant puternic, solubil în lipide, care are un rol estențial în protejarea integrității membranelor celulelor ce fac parte din piele sau din membranele mucoase. De asemenea, o porție de doar 28 g fistic oferă 24% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, cu urmări dintre cele mai pozitive: întărește sistemul imunitar, combate formarea pietrelor la rinichi, contribuie la sinteza acizilor nucleici antiîmbătrânire.

Protecție în fața anumitor forme de cancer

O dietă care include o doză zilnică de fistic ar putea să fie de ajutor în scăderea riscului de apariție a cancerului la plamâni și a altor forme de tumori, arată un studiu prezentat la „American Association for Cancer Research”. „Consumul de fistic crește aportul de gamma-tocoferol, fiind astfel capabil să ajute la scăderea riscului de cancer pulmonar”, explică Ladia M. Hernandez, de la Universitatea din Texas. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare, un consum regulat de fistic poate fi o strategie nutrițională folositoare în stadiul prediabetic. Datele cercetării au sugerat că fisticul are un efect de reducere a glucozei și a insulinei, promovează un profil metabolic mai sănătos și ajută la inversarea unor consecințe negative la persoanele cu această predispoziție.

Fisticul a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat chiar în Biblie. Alături de miere, de mirodenii, de smirnă și de midgale, fisticul făcea parte din lista celor mai prețioase roade

Menţine părul bogat

Vitamina E, care este prezentă în fistic, joacă un rol foarte important pentru sănătatea pielii. Vitamina E protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și are capacitatea de a preveni bolile. Grăsimile conținute în fistic au proprietăți emoliente, ceea ce ajută pielea să se mențină hidratată, iar uleiul din fistic, care intră ușor în piele, poate fi folosit extern în masaj, catifelând și redând suplețea tenului. În ceea ce privește sănătatea podoabei capilare, fisticul joacă și aici un rol important. Profilul benefic al acizilor grași pe care îi conține stimulează creșterea firelor de păr, contribuind în același timp și la întârirea buclelor. Nu în ultimul rând, măștile pe bază de fistic ajută la hrănirea și hidratarea părului, îmbunătățind flexibilitatea fibrelor care intră în componența acestuia.