Main menu

header

694 8 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Potrivit studiilor, astmul bronșic, boala inflamatorie a căilor respiratorii, afectează aproximativ 235 de milioane de persoane din întreaga lume, copiii întâmpinând cele mai frecvente probleme. Care sunt cele mai bune remedii naturale împotriva acestei grave afecțiuni, aflați din interviul cu fitoterapeutul Dan Păun (foto).

„Mugurii de coacăz negru, cel mai bun cortizon natural”

- Care sunt cauzele apariției astmului bronșic și de ce spun specialiștii că boala a crescut foarte mult în ultimii ani?

- Astmul bronșic este o boală inflamatorie a căilor respiratorii. Acest proces inflamator duce la îngustarea difuză a căilor aeriene cu episoade recurente de lipsă de aer (dispnee), respirație șuierătoare, presiune toracică și tuse. Din nefericire, boala se manifestă mai frecvent noaptea, pentru că atunci crește și secreția de mucus care produce obstrucția căilor respiratorii. Ca factori de risc putem vorbi despre existența unei predispoziții genetice, dar un rol important îl ocupă și factorul ereditar, de aceea în aceeași familie se pot întâlni mai multe persoane cu astm. Boala este declanșată de acarieni, de părul animalelor de casă, de gândaci, de mucegaiuri, de polen, de o serie de medicamente cum ar fi aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene, dar se poate instala și ca urmare a infecțiilor respiratorii virale, efort fizic, modificări atmosferice, emoții (râs, plâns, frică), sinuzite cronice, polipoza nazală, refluxul gastroesofagian. În vremurile noastre, e normal ca astmul bronșic să ia amploare, întrucât ne confruntăm cu câteva cauze principale, respectiv poluarea, alimentația cu mulți agenți toxici, abuzul de medicamente și, nu în ultimul rând, tutunul, care apasă atât plămânii fumătorilor, cât și pe cel al nefumătorilor. Creșterea nivelului de stres și a lipsei perioadelor de relaxare sunt alte cauze ale apariției diferitelor forme de astm. Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care prezintă simptomele de mai sus este să se prezinte de urgență la specialist și să înceapă un tratament naturist. În cazurile mai grave, leacurile cu plante vor fi luate în paralel cu medicația dată de doctor.

- Care sunt cele mai bune variante pe care le oferă natura în acest sens?

694 8 2- Înainte de a începe un tratament cu plante, trebuie ca pacientul să știe că nu trebuie să folosească remediile naturale decât sub stricta supravaghere a specialistului, pentru a fi ferit de eventualele complicații care pot apărea. Trei-frați-pătați este o plantă de mare ajutor în astmul bronșic și asta din două motive: în primul rând pentru că aceasta curăță căile respiratorii de secreții și în același timp detoxifică puternic organismul. Se recomandă pulbere de plantă, obținută prin măcinarea cu râșnița de cafea a părților aeriene. Se administrează o linguriță cu pulbere de patru ori pe zi, în cure de șase luni. După o pauză de 30 de zile, tratamentul se poate relua. Mugurii de coacăz negru sunt considerați un excepțional cortizon natural și au o incredibilă acțiune antiinflamatoare și antialergică. Se administrează 50 de picături de tinctură de două ori pe zi. Cura durează două luni și se poate relua după alte două săptămâni de pauză. Infuzia de turiță-mare rărește crizele de astm și le potolește. Se opărește o linguriță cu plantă la o cană cu apă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Se consumă o cană pe zi. Atenție! Turița este interzisă celor care suferă de constipație.

„Uleiul de brad acționează rapid la nivelul plămânilor”

- Ați menționat că alergia la polen duce la apariția astmului bronșic. Cum poate preîntâmpina un bolnav acest lucru?

- Apelând la ajutorul uleiurilor volatile, care sunt excepționale în cazul astmului fie alergic, fie infecțios, pentru că acționează rapid la nivelul plămânilor. Este foarte bun uleiul natural de mentă, zece picături pe zi, administrat într-o linguriță cu miere. Extern, se face aromoterapie cu ulei de mentă pentru a ușura inspirația și expirația și a combate crizele de astm. Bronhodilatator este și uleiul natural de brad care are efecte antiinfecțioase, prevenind apariția infecțiilor respiratorii care agravează astmul bronșic. Un preparat foarte vechi, pe bază de usturoi, face adevărate minuni în oprirea crizelor de astm. Se taie două căpățâni de usturoi cu tot cu coajă în felii foarte fine și se pun la macerat într-o jumătate de litru de țuică de țară, alături de cojile de la patru cepe și două linguri cu miere. Se lasă 15 zile, timp în care sticla se scutură zilnic, apoi se filtrează. În cazurile grave, se înmoaie în acest preparat o bucățică de zahăr și se administrează.

- O persoană bolnavă de astm bronșic poate avea o alimentație normală sau trebuie să respecte anumite reguli?

- E o întrebare foarte bună. În cazul astmului, persoana în cauză trebuie să aibă o alimentație lipsită de aditivi chimici, alimente suprarafinate, adică făină albă, zahăr, margarină, legume și fructe cu pesticide. În perioada crizelor, ar fi indicat să se consume legume verzi (fasole verde, varză, salată verde, broccoli), apoi se vor reintroduce sucurile proaspete și salatele de fructe, supele și salatele de legume, brânza (dar nu cea fermentată). Cât privește carnea, se va mânca în cantitate mică, doar cea slabă. Nu se vor consuma sub nicio formă alimente cu E-uri, îndulcitori, coloranți, amelioratori de gust sau aromă, conservanți. O atenție sporită trebuie acordată alimentelor care sunt depozitate de mai mult timp, întrucât pot avea mucegai chiar și în cantitate extrem de mică și imediat se declanșează crize de astm grave. O regulă de care trebuie să țină cont bolnavii de astm este să mănânce puțin, de mai multe ori. Ceapa, usturoiul verde, ridichile și leurda au efect expectorant și antiinfecțios, ajutând la eliberarea căilor respiratorii și ușurarea respirației.

„Dacă aveți un copil astmatic în casă, nu folosiți spray-uri, odorizante, pentru că acest lucru poate duce la sufocare“

„Alimentele cu aditivi, cu pesticide și cu alte substanțe dăunătoare sunt vinovate, în primul rând, de explozia de cazuri de astm la copiii mici“

„Aerosolii marini desfundă bronhiile şi reduc inflamaţia“

- Le sunt de ajutor salinele celor suferinzi de astm bronșic?

- Salina are efect incredibil asupra astmaticilor, pentru că aerul de acolo are o umiditate redusă și efecte antiseptice. De asemenea, cei suferinzi trebuie să facă plimbări prin pădure și să respire cât mai profund, mai ales dimineața și noaptea. În sezonul cald în care ne aflăm, bolnavii pot merge în pădurile de conifere care emană cantități uriașe de vapori de apă cu uleiuri volatile. Aerosolii marini sunt foarte buni pentru cei cu astm bronșic, pentru că desfundă bronhiile și reduc inflamația. De aceea, se recomandă plimbări în timpul dimineții sau serii pe malul mării. Gimnastica respiratorie este indicată în toate bolile cronice care afectează respiraţia, respectiv bronșită cronică, astm, emfizem, mucoviscidoză etc. Aceasta permite îmbunătățirea ventilației de aer în plămâni și oxigenează sângele.