Main menu

header

cotnari wide

694 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Cunoscută în Anglia încă din secolul al XVII-lea, luminiţa-de-seară furnizează un ulei eteric de excepție, cu beneficii deopotrivă în afecțiuni interne și externe.

Eficient în artrita reumatoidă

Indienii americani utilizau planta în tratamentul bolilor dermatologice, al plăgilor, al astmului şi al virozelor. Uleiul de luminiţă-de-seară conţine aproximativ 72% acid alfa-linoleic şi 9% acid gamma-linoleic, iar de aceea poate fi considerat o importantă sursă naturală de vitamina F. Acest ulei eteric are atât un efect neutralizant al radicalilor liberi, cât şi de împiedicare a formării acestora. Un studiu derulat la Universitatea din Glasgow, pe 52 de bolnavi de artrită reumatoidă, a pus în evidență faptul că la participanții care au primit ulei de luminiţă-de-seară durerile s-au ameliorat considerabil, rezultat obţinut la 94% dintre pacienţi. Efectele pozitive s-au făcut prezente la două-patru luni de la debutul tratamentului. De asemenea, administrarea de ulei de luminiţă-de-seară s-a dovedit eficace şi în combaterea neplăcerilor asociate ciclului menstrual, cum ar fi durerile de sân. Un studiu efectuat pe 70 de femei din Marea Britanie a demonstrat că, prin administrarea zilnică de șase capsule de ulei de plantă, în trei reprize, la 67% dintre paciente s-a înregistrat eliminarea în totalitate a neplăcerilor.

Întârzie apariţia complicaţiilor diabetului zaharat

Unul dintre efectele notabile ale consumului de ulei de luminiţă-de-seară este ameliorarea depresiilor specifice alcoolismului. Potrivit literaturii de specialitate, efectul se obține prin deblocarea transformării acidului alfa-linoleic în acid gamma-linoleic. Mai mult, în același context, uleiul de luminiţă-de-seară are efect protector asupra ficatului şi rinichilor, organe agresate în mod special de consumul excesiv de alcool. Alte beneficii ale uleiului de luminiţă-de-seară includ menţinerea unui nivel optim al colesterolului din sânge, susținerea sănătății inimii și a vaselor sangvine. De asemenea, acest ulei întârzie apariţia complicaţiilor diabetului zaharat, contribuie la buna funcţionare a glandei tiroide și stimulează funcţia urinară.

Uleiul de luminiţă-de-seară este unul dintre cele mai valoroase din lume. Pentru a obţine un mililitru de ulei este nevoie de mii de seminţe de plantă

Reface tenul obosit şi predispus ridurilor

Este binecunoscut faptul că uleiul de luminiţă-de-seară are certe proprietăți antiîmbătrânire şi, ca urmare, numeroase utilizări externe, cum ar fi tratarea și îngrijirea pielii afectate de acnee, de eczeme sau de iritaţii. Astfel, acest ulei se poate folosi simplu sau combinat cu alte produse cosmetice naturale care conţin ulei de lavandă sau de germeni de grâu. O rețetă ideală pentru refacerea tenului matur, obosit şi predispus apariţiei ridurilor se prepară prin amestecarea într-o cremă de îngrijire (organică) a unei capsule cu ulei de luminiţă-de-seară, una cu vitamina E și una cu coenzima Q10. Amestecul rezultat se utilizează imediat. De asemenea, uleiul de luminiţă-de-seară reprezintă și o soluţie foarte bună pentru combaterea căderii părului, fiind folosit cu succes, totodată, pentru îngrijirea şi menţinerea sănătoasă a unghiilor.