Main menu

header

694 6 1de Carmen Ciripoiu şi Victoria Dumitru

Terapia cu enzime vegetale este considerată de specialiștii în domeniu un pas extrem de important în restabilirea stării de sănătate și de bunăstare fizică, întrucât furnizează stimulii necesari fiecărei reacții biochimice ce se produce în organism. Cum funcționează enzimoterapia, aflați în rândurile de mai jos.

Produse pentru prima dată pe cale industrială în anii ’60

Chiar dacă despre enzime se spune că au fost cunoscute de marii medici ai Antichității, studiul acestora este relativ nou. La începutul anilor 1900, John Beard, un medic din Țara Galilor, a descoperit că enzimele din pancreas distrug celulele canceroase. Unsprezece ani mai târziu, doctorul a folosit enzimele pancreatice pentru a opri cancerul la şoareci, iar metoda a avut un mare succes. În anul 1926, un alt medic, doctor Sumner, a izolat prima enzimă pură, iar în anul 1946, acesta a primit Premiul Nobel pentru chimie. Terapia modernă cu enzime datează de la începutul secolului al XX-lea. Valoarea terapeutică a tratamentului cu enzime a fost inițiată de profesorul Max Wolf, care a elaborat o metodă de tratare cu ajutorul unei combinații de enzime-proteaze de origine vegetală și animală, care influențează diverse verigi ale procesului patologic. În preajma anului 1960, profesorul Karl Raisergher a fost cel care a produs pentru prima oară enzime pe cale industrială.

Consumați alimente neprelucrate chimic!

694 6 2Potrivit oamenilor de știință, au fost identificate peste 2.500 de enzime diferite în corpul uman, dintre care doar 22 sunt produse de organism pentru digerarea proteinelor, glucidelor şi grăsimilor. Enzimele vegetale provin din alimentele naturale introduse prin alimentaţie, care se alătură celor din organism şi, astfel, devin, la rândul lor, active. Specialiștii susțin că fierberea sau alte modalități de preparare a alimentelor pot distruge enzimele vegetale importante. De asemenea, dacă alimentele sunt încălzite la peste 42 de grade Celsius, pasteurizate sau conservate, enzimele vor fi distruse. Totodată, ele nu rezistă nici procesului de centrifugare, sucul proaspăt din vegetale fiind sărac în enzime. Ce înseamnă asta? Că organismul uman are nevoie de crudități. Pentru a beneficia de întreaga savoare și energie a alimentelor care furnizează enzimele vegetale, acestea trebuie să fie obținute prin agricultură biologică și cât mai proaspete. Nu în ultimul rând, alimentele trebuie să fie foarte bine mestecate și administrate pe stomacul gol, pentru că doar atunci intră direct în sânge și îl curăță. Potrivit unuia dintre specialiștii cunoscuți în enzimoterapie, doctor Howard Loomis, „dacă un pacient consumă aproape numai alimente conservate, toate enzimele din lume nu i-ar fi de folos în dobândirea unei stări de sănătate normală. Terapia cu enzime trebuie înțeleasă prin abordarea unui regim alimentar natural, echilibrat. Fructele proaspete, legumele, nucile și semințele pot furniza enzime vegetale complete”.

Elimină herpesul

Enzimele vegetale au un rol esențial în distrugerea tumorilor, stimulând totodată și limfocitele T, care distrug celulele canceroase. În cazul accidentelor sportive, enzimele intervin în stimularea inflamației locale și accelerarea vindecării. De aceea, se recomandă să fie administrate înainte de concursuri. Tot enzimele vegetale sunt cele care elimină durerile obișnuite de gât, febra crescută, ulcerele și candidoza și pot combate scleroza multiplă. De asemenea, este asigurată digestia, detoxifierea, imunitatea și alte procese regeneratoare, iar cercetările au demonstrat că enzimele sunt eficiente în tratarea herpesului, în special în cazul pacienților care prezintă deficiențe ale sistemului imunitar. În infecția cu virusul HIV, nivelul scăzut de reactivitate al sistemului imunitar este compensat și de activitatea enzimelor. Nu în ultimul rând, enzimele fac în așa fel încât procesele metabolice să se deruleze așa cum trebuie, iar sângele eliminat din plăgi să se coaguleze repede. Studiile arată că organismul se reface mult mai repede dacă înaintea unor activităţi cu risc crescut de leziuni se administrează suplimente enzimatice.

Lipsa lor duce la pancreatită cronică

În enzimoterapie, au rol important toate cele patru categorii de enzime vegetale. Astfel, proteazele participă la digestia proteinelor, amilazele, la digestia glucidelor, lipazele la cea a grăsimilor şi, în final, celulazele participă la digestia fibrelor. Deoarece organismul uman este incapabil să producă celulaze, vegetalele reprezintă singurele surse ale acestor enzime. Amilaza vegetală se găsește cel mai mult în seminţe, în fructele uscate, în mierea naturală. Surse vegetale de enzime sunt și ananasul (care conține bromelaină), papaia (conține papaină), mango (amilază), sfecla roșie (betaină) etc. De asemenea, extractele anumitor fructe, legume sau plante, cum ar fi feniculul, mușețelul sau menta, conțin substanțe valoroase care exercită acțiune calmantă asupra tractului digestiv, ajutând la reducerea efectelor date de un dezechilibru enzimatic. Un deficit de enzime duce la dereglări în mecanismul de absorbție a nutrienților, ceea ce declanșează o serie de probleme. Balonarea, flatulența, durerile abdominale, senzația de „prea plin” sau prezența alimentelor nedigerate în scaun reprezintă doar câțiva dintre cei mai comuni indicatori ai digestiei deficitare și ai lipsei de enzime digestive. Printre afecțiunile cele mai frecvente pe care le dă lipsa enzimelor sunt intoleranța la lactoză, pancreatita cronică, problemele dermatologice, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare, alergiile, afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare.

O alimentație săracă în enzime vegetale stă la baza dezvoltării gușii, atunci când este depășită capacitatea glandei tiroide de a sintetiza hormoni

Previn trombozele

Specialiștii indică enzimoterapia în vindecarea anexitelor și mastopatiei, dar și pentru inflamaţia căilor urinare, cistită, cistopielită, prostatită. În traumatologie, ajută la vindecarea fracturilor, contuziilor, entorselor, luxaţiilor, durerilor musculare, tendoanelor inflamate, procese posttraumatice cronice, traume sportive. Afecţiuni ca artrită reumatoidă, artroze, reumatism extraarticular, reumatism articular inflamator, osteoartroză, se ameliorează tot cu enzimo- terapie. În cardiologie, boala ischemică, infarctul, ateroscleroza se tratează cu ajutorul enzimelor. Tot enzimele sunt cele care pot face ade- vărate minuni în tromboflebite, tromboze, vasculite, varice, inflamaţii ale căilor respiratorii, amigdalelor, urechilor, laringelui, sinuzite, dermatită atopică, acnee, boli autoimune, inflamaţii digestive şi postchirurgicale după intervenţii stomatologice. Unele enzime cresc concentraţia antibioticelor în sânge şi uşurează pătrunderea lor în ţesuturi, ceea ce determină creşterea efectului terapeutic, micșorând efectele adverse determinate de antibiotice şi de antiinflamatoare.