Main menu

header

695 7 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Plantă cu valențe terapeutice deosebite, intrată o vreme într-un con de umbră din pricina medicamentelor de sinteză, țintaura revine în atenția publicului și a specialiștilor prin calitățile sale medicinale de excepție.

Vindecă muşcăturile de şarpe şi anihilează alte veninuri

În Antichitate, țintaura era cunoscută ca „iarba de aur”. Și nu întâmplător. Practicanţii medicinei pe bază de plante din vechea Scoţie obişnuiau să prescrie preparate pe bază de ţintaură pentru a vindeca muşcăturile de şarpe, precum şi a combate alte veninuri. De altfel, țintaura este considerată una dintre cele mai puternice plante cu efect depurativ. Pentru că face „curăţenie generală” în organism, este folosită pentru detoxifiere şi revigorare. Ca remediu, țintaura are acţiune tonic-stomahică, uşor laxativă, antiinflamatoare, sedativă pentru sistemul nervos central, antibacteriană. Grație capacității de a elimina toxinele acumulate în organism, este de mare folos ficatului, nu doar sănătății generale a acestui important organ, ci și atunci când este afectat de hepatită virală de tip A, B, C. Planta acționează benefic sub formă de pulbere obținută din țintaură uscată, râșnită electric, depozitată în borcane închise la culoare, închise ermetic. Se pot lua patru linguriţe cu pulbere pe zi, în cure de o lună, cu zece zile de pauză.

Reduce febra copiilor

Excelent tratament împotriva dischineziei biliare sau a balonării, țintaura se poate administra sub formă de tinctură, preparată astfel: 20 linguri cu pulbere de plantă se amestecă cu 250 ml alcool alimentar de 90 de grade şi 250 ml apă de izvor. Vasul se închide ermetic şi se lasă la macerat două săptămâni, agitându-se zilnic. Apoi se filtrează şi se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Se poate lua câte o linguriță cu tinctură înainte de masă, în cure de trei săptămâni. Are efect excelent și împotriva dispepsiilor și a acceselor de febră puternică. În cazul în care febra se manifestă la copii, se poate recurge tot la țintaură, sub formă de sirop, obținut din două linguri cu plantă mărunțită pusă la macerat în 50 ml apă timp de zece ore. Se filtrează și lichidul se lasă deoparte. Planta rămasă se fierbe timp de cinci minute în alți 250 ml apă, apoi se răcește și se filtrează. La final se amestecă cele două extracte și se adaugă 1/2 kg miere. Celor mici li se pot da patru lingurițe timp de maximum trei zile.

Administrată sub formă de pulbere, câte o linguriță cu 30 de minute înaintea fiecărei mese, timp de trei luni, țintaura combate eficient obezitatea. Praful se ține în gură câteva minute, apoi se înghite cu apă

Leac în colicile renale

Țintaura este remarcabilă și prin efectele sale și atunci când este aplicată extern. Astfel, în cazuri de nevralgii sciatice sau colici renale se poate apela la o cataplasmă cu plantă. O mână cu frunze de țintaură se lasă la macerat în apă caldă, la 40-50 de grade Celsius, timp de două ore. Planta se pune apoi direct pe locul afectat, se acoperă cu un pansament, iar deasupra se menține timp de o oră o sticlă cu apă cât mai fierbinte. În timpul crizelor de sciatică, tratamentul se poate face de două ori pe zi, iar în caz de colici renale, apa fierbinte se menține până la patru ore, schimbând vasele în așa fel încât cataplasma să rămână tot timpul caldă.