Main menu

header

696 10 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Limba-mielului este o plantă medicinală cunoscută prin tradiție ca un excelent antiinflamator. Această proprietate recomandă uleiul din semințe de limba-mie- lului ca pe un remediu pentru o serie întreagă de afecțiuni.

Împiedică îmbătrânirea prematură

Studiile recente asupra efectelor uleiului de limba-mielului au evidențiat faptul că, datorită prezenței acidului gama-linolenic, acest ulei poate ajuta la reducerea inflamaţiei, la îmbunătăţirea sănătăţii generale şi la combaterea îmbătrânirii premature. De asemenea, acizii graşi Omega 6 şi Omega 3 joacă un rol important în combaterea bolilor. Ca urmare, uleiul de limba-mielului are proprietatea de a ameliora infecţiile respiratorii, de a reduce simptomele ADHD, ale menopauzei și oboselii cronice. Se poate administra sub formă de capsule, câte două pe zi, în timpul meselor.

Suport în creşterea şi dezvoltarea copiilor

Cercetările asupra uleiului de limba-mielului au dus la concluzia că are capacitatea de a lupta împotriva multiplicării celulelor canceroase, datorită proprietăţilor sale antioxidante şi antimutagene. Beneficiile uleiului includ abilitatea de a scurta semnificativ durata de viaţă a celulelor toxice, prelungind-o pe a celor sănătoase. De asemenea, prin conținutul său de excepție, acest ulei susține creşterea şi dezvoltarea copiilor. În cadrul unor experimente riguroase s-a observat că sugarii care primesc suplimente de ulei de limba-mielului au rate mai bune de creştere comparativ cu ceilalți.

Recomandat în flebite

Medicina ştiinţifică din România atestă în dreptul limbii-mielului proprietăţi expectorante şi fluidifiante ale secreţiilor mucoase, deci planta este indicată contra tusei şi bolilor de gât, precum și contra reumatismului articular acut. Există dovezi care arată că administrarea de ulei de limba-mielului, în combinaţie cu analgezicele convenţionale sau cu medicamentele antiinflamatoare, poate ajuta la reducerea simpto- melor artritei reumatoide, după șase săptămâni de tratament. Îmbunătăţirea poate dura până la 24 de săptămâni. De asemenea, limba-mielului este utilizată ca tonifiant al sistemului nervos, ca diuretic şi sudorific, emolient, în cazuri de anemie nervoasă, slăbire a cordului şi palpitaţii. Preparatele din flori şi iarbă sunt utilizate pentru purificarea sângelui şi diureză, preventiv pentru stări inflamatorii ale plămânilor şi peritoneului, ca sedativ, pentru creşterea capacităţii circulatorii şi în flebite.

Menţine elasticitatea tenului

Limba-mielului este folosită în medicina tradiţională şi în scop extern. Planta a fost utilizată mai ales pentru că poate fi de ajutor în mâncărimile şi inflamaţiile pielii, răni, eczeme, erupţii cutanate. Planta reduce inflamaţia şi hidratează, ajutând la corectarea deficiențelor la nivelul pielii. Totodată, administrarea de ulei de limba-mielului susține menținerea elasticității tenului pe termen lung, prevenind astfel apariția ridurilor.

Nu e recomandat ca remediile din limba-mielului să fie administrate intern pe termen lung și fără recomandarea unui specialist, întrucât concentraţia mare de alcaloizi pirolizidinici din plantă poate provoca leziuni la nivelul ficatului