Main menu

header

696 8 1de Carmen Ciripoiu şi Raluca Ogaru

Celebrată în lume drept planta nemuririi, zăvăcusta (Astragalus dasyantus pall) a început să fie folosită în România de puțin timp, dar a uimit pe toată lumea prin imensa sa putere vindecătoare. Care sunt bolile unde planta face adevărate minuni, veți descoperi în rândurile ce urmează.

Utilă în angina pectorală

Uitată și, ulterior, redescoperită, zăvăcusta conține o cantitate uriașă de seleniu, care prelungește tinerețea, același element având un impact imens asupra funcționării creierului. De asemenea, celulele nervoase trebuie să aibă seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidanții cei mai importanți. Dar, mai presus de toate, zăvăcusta este incredibilă în lupta cu cancerul. În cazul tumorilor cerebrale, se infuzează în 300 ml apă clocotită, o lingură din amestec în părți egale de zăvăcustă, frunze de rostopască, frunze de mușcată roșie, flori de gălbenele. După două ore, se strecoară și se consumă o lingură cu ceai, o dată la trei ore. Tratamentul durează între șase şi opt luni. Utilă este și tinctura de zăvăcustă, al cărei mod de preparare este următorul: 30 g flori uscate se pun în 500 ml alcool și se lasă la macerat timp de două săptămâni, perioadă în care se agită sticla de câteva ori pe zi. Se administrează 25 de picături dizolvate într-o ceșcuţă cu apă, de patru ori pe zi. Această rețetă este folositoare și persoanelor care suferă de bolile ficatului, plămânilor, rinichilor și în caz de angină pectorală.

Armă împotriva cancerului

696 8 2Împotriva cancerului de col ulterin sau a fibromului se fac spălături cu infuzie dintr-un amestec în părți egale de zăvăcustă, rădăcină de pelin și flori de vetrice. Modul de preparare este următorul: într-un litru de apă se fierb timp de zece minute șase linguri cu amestec. Se recomandă ca la fiecare procedură să folosiți minimum 200 ml preparat. Atenție! Pentru efect maxim, ultima procedură se realizează înainte de culcare. În cazul cancerului la gât, de esofag, de stomac sau de intestine, amestecați 200 ml miere cu 20 g pulbere din frunze și flori uscate și râșnite de zăvăcustă și încălziți zece minute la bain-marie. Lăsați să se răcească și administrați trei linguri cu un pahar cu lapte cald. Puteți, de asemenea, să consumați un preparat obținut din amestec de părți egale de zăvăcustă, rădăcină de ștevie, flori de cartofi, muguri de mesteacăn și saschiu, care se fierbe timp de zece minute în 300 ml apă. Se administrează o lingură cu preparat, de cinci ori pe zi.

Îndepărtează sterilitatea

În caz de insomnii grave, se face infuzie din două linguri cu plantă, doar părțile aeriene și 300 ml apă clocotită. Se lasă 40 de minute și nu se strecoară! Se consumă în două reprize. Cura se ține timp de două săptămâni. Dacă aveți insomnie ocazională, fierbeți cinci linguri cu plantă în 500 ml vin dulce, roșu, timp de un sfert de oră. Lăsați la infuzat trei ore, strecurați și consumați 150 ml înainte de culcare. În cazul infarctului miocardic, pentru profilaxie, se opăresc șapte linguri cu plantă uscată sau rădăcini măcinate foarte mărunt cu doi litri de apă clocotită, apoi se fierb zece minute pe foc. Ulterior, se lasă o oră la infuzat și se strecoară. Se administrează câte 150 ml, de trei ori pe zi, după masă. Tratamentul durează trei săptămâni și se repetă de șase ori, după ce ați făcut o pauză de zece zile între cure. Dacă suferiți de ateroscleroză, dereglări de circulație cerebrală sau cardioscleroză, combinați zăvăcusta în cantități egale cu sulfină, ruscuță de primăvară, flori de castan, flori de păducel, mentă și rădăcină de păpădie. Două lingurițe cu amestec se lasă la infuzat timp de patru ore în 200 ml apă clocotită. Se consumă o linguriță cu preparat, de patru ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Cura durează două săptămâni. Tot zăvăcusta este cea care le dă șanse doamnelor să devină mame. În acest caz, se opăresc două linguri cu flori sau rădăcini cu 300 ml apă, apoi se fierbe până ce lichidul rămâne jumătate. Ulterior se strecoară și se consumă. Tratamentul se ține până la rezolvarea problemei.

Atenţie! Planta nu se folosește atunci când aveți febră

Medicament pentru nevroze

Stările depresive sunt legate de o combinaţie de factori medicali şi de mediu, care scad nivelul de serotonină, o substanţă responsabilă de starea de bine a organismului. Zăvăcusta face parte din categoria plantelor care ajută ca frecvența stărilor de tristețe și de pesimism să scadă treptat, iar tonusul psihic și fizic să revină la normal. Se prepară un amestec din trei părți de zăvăcustă cu cinci părți frunze de arțar și de șovârf, două părți rădăcină de odolean și roiniță. Din acest amestec, se opăresc două linguri pline cu un litru de apă fierbinte. Ulterior, se lasă la infuzat timp de zece ore. Se strecoară și se consumă câte 150 ml, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul durează trei săptămâni. Pentru tonifiere și restabilirea puterilor, lăsați la macerat timp de trei săptămâni într-un litru de vin roșu 100 g flori proaspete de zăvăcustă, împreună cu 50 g semințe de urzică bine pisate și trei linguri cu rădăcină de iarbă mare. Aveți grijă să agitați vasul de câteva ori pe zi. Se administrează 30 ml vin, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.