Main menu

header

Folosit ca leac în timpul fenicienilor, busuiocul constituie alternativa terapeutică în peste 40 de tipuri de afecţiuni, de la disfuncţiile neurohormonale până la problemele de sensibilitate ale tenului.  
Elimină stările de nervozitate Originar din India şi preţuit de toate popoarele lumii, busuiocul „alină sufletul” celor cu inimă grea, prin acţiunea sa calmantă, tonifiantă şi reconfortantă.

    Planta acţionează ca diuretic, antiseptic, anfiinflamator gastric, intestinal şi renal, are acţiune antibiotică, antimicrobiană, antitusivă şi expectorantă. Busuiocul combate greaţa şi senzaţia de vomă, stimulează pofta de mâncare, elimină colicii intestinali şi balonările, ajută la combaterea bronşitei, durerilor articulare, insuficienţei circulatorii, reumatismului şi, nu în ultimul rând, este un excelent energizant. Pentru eliminarea stării de nervozitate se recomandă consumarea a două căni de ceai călduţ pe zi, băute obligatoriu seara la culcare. Se pune o lingură cu busuioc uscat şi mărunţit în 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat zece minute. Se strecoară şi se bea simplu sau îndulcit cu miere. 


Stimulează lactaţia
    Decoctul din busuioc este indicat ca stimulent al secreţiei glandelor mamare la femeile care alăptează. Se pune un pumn de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă rece, se fierbe aproximativ două minute, se infuzează încă cinci minute, apoi se strecoară. Se consumă două căni de ceai pe zi.
     Potrivit specialiştilor în medicină naturistă, decoctul din busuioc este remediul cel mai indicat în tratarea faringitelor şi anginelor. Persoanelor care suferă de nefrite, blenoragie sau leucoree le este de un real ajutor decoctul din seminţe de busuioc. Se pune o lingură cu seminţe într-o jumătate de litru de apă rece, se fierbe pentru cinci minute, se infuzează apoi zece minute şi se strecoară. Cantitatea obţinută se consumă pe parcursul unei zile.
 
Indicat în andropauză
    Datorită efectelor sale deosebite asupra glandelor endocrine, maceratul din busuioc este considerat pe drept cuvânt un adevărat elixir al tinereţii, fiind indicat în cazurile de îmbătrânire prematură, menopauză, andropauză, frigiditate, sterilitate. Maceratul se prepară din opt linguriţe cu busuioc, ce se pun în apă timp de şapte, opt ore. Se filtrează, preparatul obţinut fiind consumat în fiecare dimineaţă pe stomacul gol.

    Folosit încă din antichitate de Plinius cel Bătrân, siropul de busuioc este, în acest moment, unul dintre cele mai bune dezinfectante la nivelul intestinelor, în timp ce sucul din busuioc proaspăt, picurat în urechi, este un remediu garantat pentru a combate durerea. Pentru a scăpa rapid de durerile de cap sau de spasmele gastrice, puneţi cinci, şase picături de esenţă de busuioc pe o bucată de zahăr cubic. Efectul este uimitor. Tot împotriva durerilor de cap se pot utiliza cataplasmele din frunze proaspete de busuioc, zdrobite ulterior, ce se aplică pe frunte. Aceleaşi cataplasme sunt remediul ideal împotriva mâncărimii provocate de înţepăturile de insecte. Se fricţionează locul  cu frunzele de busuioc până la dispariţia senzaţiei de mâncărime. 

Tratează afecţiunile pielii
Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii, specialiştii recomandă alifia de busuioc. Se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untura strecurată cu o lingură cu ceară de albine topită şi două linguri cu miere de albine. Se omogenizează bine amestecul. Efectele sunt uimitoare.  

Ioana Ene

    Scade febra Busuiocul face parte din plantele care au o capacitate extraordinară de îmbunătăţire a stării psihice, stimulând sistemul nervos şi reducând sensibilitatea la stres. Se face o cură de minimum 14 zile, perioadă în care se ia de patru ori pe zi câte o linguriţă rasă cu pulbere de busuioc, după care se bea un pahar cu apă. Pentru ca efectul să fie maxim, pulberea se ţine sub limbă timp de zece minute înainte de a fi înghiţită.
     Pentru a scăpa de neplăcutele dureri cauzate de menstruaţie, doamnele pot bea o cană cu ceai de busuioc o dată la o oră. Se pun două linguri de busuioc în 250 ml de apă şi se fierbe timp de cinci, şase minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu puţină miere. Efectul este miraculos. Administrat tot sub formă de ceai cu miere, busuiocul ne ajută să stopăm procesul gripal în orice formă a sa. Conţinutul se bea foarte cald, înghiţind lent, fără a mai consuma alte alimente în perioada tratamentului. Doza de şoc constă în şase, şapte căni cu infuzie de busuioc, ce se beau la intervale de o jumătate de oră una de cealaltă. Ceaiul se prepară din două tulpini de busuioc puse într-o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. În cazul în care bolnavul are febră se adaugă două linguriţe cu mentă la o cană cu ceai de busuioc.