Main menu

header

697 9 2de Călin Popa şi Victoria Dumitru

Crețișoara este încă din Antichitate o plantă tămăduitoare care face minuni pentru organism, în special pentru cel al femeilor și mai ales pentru aparatul genital.

Ușurează simptomele menopauzei

Conţinutul crețișoarei este o adevărată comoară de substanțe benefice. Planta are în compoziție taninuri, flavonoide, saponine, rezine, fitosteroli, substanţe grase, acid salicilic, uleiuri eterice şi săruri minerale. Ansamblul acestor principii asigură efecte terapeutice legate îndeosebi de afecţiunile genitale feminine. Practicile îndelungate au dus la convingerea că preparatele cu creţişoară acţionează prin reglarea echilibrului hormonal la femei. De altfel, încă din secolul al XIX-lea se recomandau ceaiurile de creţişoară la femeile care au născut. Printre efectele plantei pe acest segment se numără uşurarea durerilor şi a spasmelor la nivelul organelor genitale, păstrarea sarcinii la femeile gravide predispuse spre avorturi spontane, întărirea fetusului şi a uterului prin fortificarea fibrelor uterine la femei cu sarcini dificile, vindecarea leziunilor provocate la naştere şi refacerea musculaturii abdomenului, uşurarea simptomelor de menopauză.

Este remarcabilă împotriva steatozei şi congestiei hepatice

Proprietăţile terapeutice ale crețișoarei se extind dincolo de afecțiunile specifice femeilor. Astfel, planta are efecte astringente, antidiareice şi anticoagulante, stomahice, diuretice, antiinflamatoare, cicatrizante, tonice, sedative, decongestive ale ficatului, cardiotonice şi întăritoare ale inimii. Ca urmare, crețișoara dă bune rezultate în afecțiuni digestive cum sunt enteritele, diareea, spasmele stomacale şi balonările, ocluziile intestinale. De asemenea, în linia afecțiunilor hepatice, planta este remarcabilă împotriva steatozei şi congestiei hepatice, putând fi utilizată cu succes și în combaterea hemoragiilor interne, a insomniilor, migrenelor și cefaleelor, a sclerozei multiple. Se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se infuzează acoperit cinci minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi, cu înghiţituri rare, între mese.

Ameliorează ulcerul varicos

Crețișoara are efecte benefice şi extern, în afecţiuni ale cavităţii bucale (stomatite, afte, gingivite, faringite, laringite, calmarea durerilor după extracţii dentare) şi în boli dermatologice (răni, varice, cangrene, înţepături de insecte, acnee juvenilă). Se poate recurge la gargară cu decoct din 100 g plantă uscată la un litru de apă, cu fierbere două minute şi infuzare zece minute. Iar împotriva ulcerațiilor și a problemelor pielii sunt indicate comprese cu decoct sau infuzie concentrată de creţişoară (100 g plantă uscată la un litru de apă), aplicate de trei ori pe zi, pe ulcere varicoase, plăgi infectate, celulită, vergeturi, conjunctivite, iritații ale tenului.

Tinctura de creţişoară se utilizează ca adjuvant în boala hemoroidală. Se fac băi rectale cu o lingură cu tinctură diluată într-un litru de apă călduţă