Main menu

header

698 10 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cultivată în special pentru rădăcinile sale comestibile și consumată ca legumă, scorțonera are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Hrană pentru diabetici

Rădăcina de scorțonera este deosebit de nutritivă. Ea conține, printre altele, proteine, grăsimi, minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu) și vitaminele A, B1, C și E. În plus, este folosită ca hrană pentru diabetici, deoarece nu conține amidon, ci inulină. Acesta este un aspect foarte important, întrucât inulina este o fibră probiotică ce este creditată de specialiști cu capacitatea de a susține flora intestinală în echilibru. În condițiile în care scorțonera reduce concentrația de bacterii periculoase și enzime carcinogene din intes- tine, planta este considerată un aliat al sistemului imunitar. De asemenea, scorțonera conține tiamină, un micronutrient foarte important pentru prelucrarea carbohidraților, pentru absorbția nutrienților, susținând, totodată, funcționarea optimă a musculaturii și a sistemului nervos.

Stopează degradarea danturii

Consumul de scorțonera furnizează o cantitate apreciabilă de potasiu, mineral foarte important pentru buna funcționare a metabolismului în general și a inimii în special. De asemenea, potasiul susține densitatea osoasă, prevenind astfel osteoporoza sau degradarea danturii. Nu în ultimul rând, aportul de potasiu combate efectele negative asupra organismului ale unui consum prea ridicat de sare, arată healwithfood.org. În același timp, scorțonera conține și alte minerale importante, în cantități semnificative - este vorba despre cupru și fier. În aceste condiții, consumul de scorțonera înseamnă o întărire a metabolismului femeilor aflate la menopauză, în special pe segmentul albirii și căderii părului, dat fiind faptul că rădăcina plantei combate căderea firelor de păr, stimulând creșterea podoabei capilare. Iar prin conținutul de vitamina C, scorțonera asigură sinteza colagenului, ceea ce generează o menținere a sănătății vaselor sangvine și încetinirea procesului de îmbătrânire.

PONT. Scorțonera este indicată persoanelor care doresc să slăbească, întrucât 100 de grame de rădăcină de plantă are doar 73 de calorii.