Main menu

header

698 10 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Ghindele, supranumite și „nucile stejarului”, sunt considerate adevărate elixire de sănătate. În urma studiilor de specialitate, s-a observat că acestea au un conţinut care le recomandă în prevenirea sau în tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Dispar crampele

Ghindele au un număr impresionant de beneficii pentru sănătate. Printre cele mai importante se situează efectele asupra îmbunătățirii digestiei. La fel ca cele mai multe tipuri de nuci, ghindele au o cantitate semnificativă de fibre, ceea ce le recomandă pentru îmbunătăţirea sănătăţii digestive. Fibrele ajută la reglarea mişcărilor intestinului şi elimină atât constipaţia, cât şi diareea. Acest aspect este ideal pentru persoanele care suferă de mişcări neregulate ale intestinului, crampe, balonare şi alte tulburări gastrointestinale. De asemenea, ghindele au efecte antiacide, calmante şi cicatrizante, fiind benefice în ulcer sau în diverse dureri abdominale. Se administrează câte o linguriţă cu pulbere de ghinde, de două-trei ori pe zi, între mese sau la nevoie, pe stomacul gol. Praful de ghinde se obține din fructe foarte bine măcinate în râșnița electrică. Tot grație prezenței fibrelor, ghindele ajută la reglarea nivelului de zahăr din organism, prevenind astfel apariţia diabetului sau agravarea bolii.

Evită ateroscleroza

Multe nuci sunt bogate în grăsimi, astfel încât consumul de ghinde poate deveni o bună alternativă pentru cei care doresc să reducă procentul grăsimilor din organism fără să renunțe, însă, la celelalte substanțe benefice pe care le aduce această grupă alimentară. În ghinde există o cantitate de aproximativ cinci ori mai mare de grăsimi nesaturate față de cele saturate, urmările fiind echilibrul colesterolului și de aici o serie întreagă de avantaje: prevenirea obezității, a aterosclerozei, a altor afecțiuni grave - printre care cele cardiovasculare, ucigașul numărul unu al omului contemporan - asociate cu prea multe grăsimi saturate în organism. Totodată, impresionantul amestec de minerale care se găseşte în ghinde şi care include fosfor, potasiu şi calciu, ajută la menținerea sănătăţii oaselor şi la prevenirea apariţiei osteoporozei, calciul fiind unul dintre cele mai importante minerale pentru densitatea osoasă.

Ghindele conțin un nivel semnificativ de glucide, care oferă extinderea pe o perioadă mai îndelungată a rezervelor de energie

Calmează arsurile

Ghindele sunt folosite pentru a proteja pielea, ca agent astringent, dar acest lucru necesită ca taninurile să fie dizolvate direct din fructe. După ce se înmoaie sau se fierb, apa rezultată poate fi aplicată local pe piele, pentru a calma arsurile şi erupţiile cutanate, pentru a accelera vindecarea tăieturilor şi a rănilor, precum şi pentru a reduce inflamaţia. Nu în ultimul rând, ghindele sunt adjuvante în hemoragii interne. Se administrează câte două-trei linguriţe cu pulbere, pe stomacul gol. În cazul în care hemoragia este puternică, se fierb șase linguriţe cu pulbere de ghinde într-o cană cu apă, timp de două minute, după care se filtrează şi se consumă pe stomacul gol, în doză unică.