Main menu

header

698 9 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Astringent şi antispasmodic renumit în medicina tradiţională din toată lumea, de la indienii americani până în Tibet, coada-racului este una dintre plantele cele mai utilizate pentru ameliorarea unei lungi liste de afecţiuni.

Remediu împotriva hemoroizilor

Prin tradiţie, coada-racului este folosită pentru a trata diareea şi alte afecţiuni gastrointestinale, întrucât acţionează pe direcţia vindecării mai blând decât alte plante. De altfel, indienii americani mai folosesc şi astăzi coada-racului pentru calităţile sale astringente, ca remediu natural împotriva hemoroizilor, a colitei sau a contracţiilor intestinale. De asemenea, specialiştii în fitoterapie recomandă planta în cazuri de crize de epilepsie sau de spasme pilorice, dar şi extern, pentru oprirea sângerărilor gingivale, afecţiuni ale cavităţii bucale, dureri de dinţi şi alte tipuri de hemoragii, precum şi pentru tratarea unui gât inflamat. De altfel, de secole, din America până în China, rădăcina de coada-racului se administrează sub toate formele - crudă, fiartă, uscată şi măcinată. Decoctul din rădăcină de coada-racului se prepară din o linguriţă cu rădăcină la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute, se strecoară şi se pot consuma două-trei reprize pe zi.

De folos în menstruaţie abundentă

Acţiunea farmaceutică puternică a plantei este datorată conţinutului mare de tanin, care favorizează coagularea sângelui. În aceste condiţii, planta este de mare folos în cazuri de menstruaţie dureroasă şi abundentă. De asemenea, coada-racului este renumită pentru acţiunea benefică în cazuri de afecţiuni renale, calculoză renală, anemie. Un decoct foarte eficient se prepară dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă rece. Se fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi, după mese. De asemenea, graţie proprietăţilor sale astringente şi cicatrizante, coada-racului este folosită pentru remedierea unor probleme externe la nivelul pielii, cum ar fi eczeme, dermatite, erupţii cutanate, răni sângerânde, ulcere de piele, arsuri. Toate acestea se pot vindeca mai rapid prin aplicarea de cataplasme cu decoct de coada-racului direct pe zonele afectate.

PONT. Doar o frunză de coada-racului pusă în pantofi combate eficient transpiraţia excesivă a picioarelor.