Main menu

header

699 7 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Numită de fitoterapeuţi Ononis Spinosa, osul-iepurelui este una dintre plantele utilizate încă din vechime pentru tratarea afecţiunilor urinare, în special în colicile renale, pentru evacuarea pietricelelor formate la rinichi. Pe lângă acestea, ceaiul mai este utilizat şi în eliminarea sodiului şi a clorurilor din organism, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva substanţelor nocive din corp.

Elimină toxinele din corp

Osul-iepurelui este planta de la care se utilizează în scop terapeutic atât rădăcina, cât şi frunzele şi florile. Planta creşte prin păşuni şi prin fâneţe, pe solurile nisipoase din Transilvania, în zonele colinare ale Olteniei şi ale Moldovei. Datorită proprietăţilor sale diuretice, osul-iepurelui este considerat un remediu excelent în afecţiunile renale, în tratarea stărilor inflamatorii ale căilor urinare, în litiază renală (calculoză), în ameliorarea gutei, hidropizie, cistite, uremie, obezitate, ascită, retenţie urinară, stări alergice, diureză. Efectele diuretice ale plantei se datorează prezenţei saponinelor, a sterolilor şi a izoflavonelor din compoziţie. Aceasta mai are şi efect de stimulare a funcţiei hepatice. De asemenea, este un remediu foarte bun în eliminarea toxinelor din corp. Planta se poate utiliza sub formă de infuzie (rădăcină sau frunze şi flori), decoct, pulbere, macerat, infuzie rece.

Infuzia ajută în combaterea obezităţii

Infuzia de frunze şi flori se foloseşte în tratarea bolilor de rinichi, vezică urinară, obezitate, artrite şi reumatism şi se prepară astfel: se pune o linguriţă cu vârf cu frunze şi flori mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se lasă 10-15 minute la infuzat. Se beau zilnic două căni.

Au efect în lupta cu ascitele

Pentru combaterea ascitelor, dar şi în afecţiuni renale, în retenţie urinară se face o cură de mai multe zile cu decoct de rădăcină de osul-iepurelui. Se pun la fiert 20 g rădăcină mărunţită, într-un litru de apă, până când cantitatea scade la 750 ml. Se mai poate folosi şi decoct din frunze preparat din trei linguriţe cu plantă mărunţită la o ceşcuţă cu apă. Se ţine la clocotit după ce, în prealabil, planta a fost lăsată 20-30 de minute în apă rece.

Pruritul se rezolvă cu pulbere din plantă

Pentru tratamentul eczemelor, al ulceraţiilor cutanate, al pruritului şi al bolilor cronice de piele, se utilizează pulbere din rădăcini de osul-iepurelui fie administrată intern, 2 g pe zi, fie extern, sub formă de comprese şi cataplasme. Pulberea se obţine din rădăcini proaspete puse la soare, la uscat. Din 3-3,5 kg de rădăcini se va obţine 1 kg de produs uscat, care va fi măcinat fin.

Remediile pe bază de osul-iepurelui nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează și nici persoanelor alergice

Băile cu decoct alină durerile reumatismale

Infuzia rece şi maceratul din rădăcină de osul-iepurelui sunt eficiente în eliminarea urinei şi în evacuarea pietrelor formate la rinichi. Maceratul se obţine astfel: se pune o linguriţă cu rădăcină de plantă în 300 ml apă rece, care se lasă timp de 12 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi. Infuzia rece este macerat încălzit puţin. Se strecoară şi se bea înainte de masă. Pentru ameliorarea durerilor reumatismale sunt utile şi băile cu decoct din 50 g plantă, adăugat în apa de baie.