Main menu

header

699 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Medicina tradițională folosește de secole uleiul esențial de siminoc, date fiind proprietățile sale remarcabile și rezultatele notabile împotriva unei largi palete de afecțiuni, de la cele interne la cele externe.

Sporește imunitatea

Uleiul esențial de siminoc este unul dintre remediile cu certă notorietate de sute de ani, iar cercetările moderne au confirmat o parte dintre proprietățile sale, planta fiind în continuare studiată și relevând noi căi de a fi de ajutor într-o serie întreagă de afecțiuni. Preparatele pe bază de siminoc, de la infuzii la ulei esențial, au efect asupra alergiilor, răcelilor, afecțiunilor digestive și ale ficatului, pietrelor la rinichi, a infecțiilor și inflamațiilor. Potrivit specialiștilor, siminocul își datorează aplicabilitatea în medicină cantității de antioxidanți pe care îi conține. Grație acestora, are proprietatea de a spori imunitatea organismului și de a preveni cancerul, arată un articol publicat în „BMC Complementary and Alternative Medicine”.

Îmbunătățește funcționarea mușchiului inimii

Studii clinice de dată recentă au demonstrat faptul că uleiul esențial de siminoc are capacitatea de a inhiba bacterii dintre cele mai virulente, fungi și virusuri, fiind de folos în cazuri de candida sau de herpes, prin intermediul unui flavonoid numit galangină. De asemenea, grație proprietăților antiinflamatoare, uleiul esențial de siminoc susține sănătatea inimii. Potrivit specialiștilor, acest ulei îmbunătățește funcționarea vaselor sangvine, coboară tensiunea arterială și îmbunătățește funcționarea mușchiului inimii, punctează draxe.com. Se administrează intern la recomandarea specialistului și cu respectarea exactă a dozajului, procurându-se produs 100% pur și destinat segmentului terapeutic.

Preparatele pe bază de siminoc, inclusiv uleiul esențial, sunt remarcabile în combaterea pietrelor la rinichi. Studii recente, derulate în Turcia, atestă faptul că „extractele de siminoc pot reduce formarea și creșterea pietrelor la rinichi, fiind de folos și pacienților cu recurență a afecțiunii”. Tratamentul poate fi combinat: două picături de ulei esențial de portocale se beau cu apă de două ori pe zi, în același timp masându-se partea inferioară a abdomenului cu câteva picături de ulei esențial de siminoc. Totodată, uleiul de siminoc alină durerile articulare. O formulă de masaj împotriva artritei sau a fibromialgiei include 1/2 ceșcuță cu ulei de cocos, zece picături de ulei esențial de siminoc, zece picături de ulei esențial de lavandă. Ingredientele se amestecă și se masează locul dureros.

Calmează crampele abdominale

Remediu de tradiție pentru majoritatea problemelor de ordin digestiv care se întâlnesc cel mai des - indigestie, balonare, constipație, reflux gastroesofagian etc. - siminocul este un excelent diuretic, ajută la eliminarea apei în exces din organism și calmează crampele abdominale. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu pe animale de laborator, publicate în „Journal of Ethnopharmacology”, uleiul esențial de siminoc, administrat potrivit recomandărilor de specialitate, are capacitatea de a reechilibra mișcările intestinale deopotrivă în cazuri de constipație și de diaree.

În război cu stafilococii

O cercetare a Centrului de Sănătate de la Universitatea din Beira, Portugalia, a relevat faptul că uleiul esențial de siminoc este eficient împotriva stafilococilor și bacteriilor care atacă pielea. De la cicatrici la eczeme și de la răni la hemoroizi, acest ulei este renumit pentru proprietatea de a scădea inflamațiile externe, de a susține vindecarea și de a curăța locul de microorganisme periculoase. Una dintre formulele cele mai eficiente este următoarea: amestecați zece picături de ulei de jojoba cu zece picături de ulei de siminoc și masați ușor zona afectată. Combinația are efecte remarcabile în cazuri de răni, escare, roșeață, mâncărimi, iritații ale pielii. Totodată, prin calitățile sale antimicrobiene, uleiul de siminoc tratează eficient acneea, cu avantajul că nu produce efectele secundare pe care le generează tratamentele medicamentoase.

Îndepărtează celulele moarte

Datorită proprietăţilor antioxidante, antialergice, antiinflamatorii şi astringente, siminocul poate fi folosit şi pentru îngrijirea regulată a pielii, având efect în a îndepărta celulele moarte, a elimina furunculele şi a atenua semnele. Pentru comprese cu infuzie se foloseşte o lingură cu plantă la o cană cu apă. Se aplică pe zona afectată şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Este un tratament cosmetic natural foarte eficient, fără contraindicaţii, care se respectă timp de șase luni pentru rezultate optime. Sub formă de ulei, siminocul destinat menținerii sănătății pielii se utilizează ca amestec din o lingură cu ulei de cocos, trei linguri cu miere, o lingură cu oțet de cidru de mere, 20 de picături de ulei de siminoc, două capsule cu probiotice. Se face o mască, se aplică pe față, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește.

Produsele pe bază de siminoc se administrează sub directa supraveghere și în dozele recomandate de specialist, întrucât, deși nu interacționează cu alte tipuri de medicații, supradozarea poate genera tensiune arterială mărită. Totodată, siminocul este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează

Planta ameliorează simptomele de „bilă leneşă“

Siminocul este bogat, printre altele, în substanţe amare, taninuri, flavonoizi şi săruri minerale. Dintre utilizările cele mai frecvente ale plantei pot fi amintite remediile împotriva nisipului din colecist și a colesterolului mărit. Planta stimulează producerea şi circulaţia secreţiei biliare și favorizează funcţiile metabolice ale ficatului. Infuzia de siminoc se prepară astfel: 10 g flori uscate de plantă se pun în 200 ml apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. După răcire, se administrează câte două linguri cu lichid, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de două-trei săptămâni. Tot pentru „bila leneşă”, fitoterapeuţii mai recomandă şi următorul remediu: trei linguri cu flori de siminoc, cinci linguri cu frunze şi flori de coada-şoricelului, două linguri cu flori de muşeţel şi cinci linguri cu troscot. O lingură cu acest amestec se infuzează în 200 ml apă fierbinte până la răcire, la 40 de grade, şi se bea strecurat, înainte de culcare, nu mai puţin de un sfert de pahar.