Main menu

header

de Elena Şerban

Suntem învăţaţi că ciulinii sunt total nefolositori, că atacă în general culturile sau că ne agăţăm în ei pe marginea drumurilor. Iată că nu e chiar aşa. Există cel puţin o plantă din „neamul ciulinilor” ce este foarte folositoare. Este vorba despre ciulinul de lapte. De la această plantă, cunoscută şi sub numele de ciulinul Maicii Domnului sau ciulinul sfânt, se utilizează fructele. Acestea conţin silymarin (un complex de trei flavonide), dar şi uleiuri volatile şi principii amare.

Atenuează durerile provocate de varice
Planta este folosită mai ales datorită silymarinului, ce are efecte hepatoprotectoare. Dacă este utilizat în uz extern, ciulinul de lapte calmează durerile provocate de venele varicoase, dar şi de ulceraţiile picioarelor. Datorită efectului hepatoprotector, această plantă ajută în refacerea organismului după hepatită sau după probleme legate de grăsimea de pe ficat. Astfel, graţie silymarinului, celula hepatică se reface mult mai repede.

Preparate miraculoase
Din această plantă se prepară ceai (simplu sau în amestecuri cu alte plante) sau cataplasme.
Ceaiul simplu: opăriţi o linguriţă cu fructe cu 250 ml de apă clocotită. După circa un sfert de oră strecuraţi. Această băutură se bea dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, chiar înainte de culcare. Este indicat să se bea două sau trei căni pe zi la momentele precizate mai sus. Acest ceai poate fi îmbunătăţit la gust dacă se adaugă o linguriţă cu mentă şi una cu secărea măcinată.
Un amestec de plante (în care să fie preponderant ciulinul de lapte) are în compoziţie următoarele: o linguriţă cu ciulin de lapte, o jumătate de linguriţă cu voronic, o jumătate de linguriţă cu rădăcină de păpădie, o jumătate de linguriţă cu mentă. Peste aceste plante turnaţi o cană cu apă fiartă şi lăsaţi la infuzat 15 minute. Se vor bea trei căni pe zi înainte de mesele principale.

Cataplasme pentru uz extern
Denumite popular prişniţe, cataplasmele cu fructe de ciulin de lapte sunt excelente în calmarea durerilor provocate de varice, grăbind, de asemenea, vindecarea ulceraţiilor la picioare.
Aceste cataplasme se realizează astfel: zdrobiţi două linguri cu fructe de ciulin de lapte. Opăriţi-le cu o cană cu apă clocotită. După zece minute înmuiaţi o bucată de pânză curată (poate fi şi un prosopel) şi înfăşuraţi piciorul cu probleme. Acoperiţi cu un prosop mai mare şi mai gros. Lăsaţi până se răceşte. Tratamentul poate fi efectuat de câteva ori pe zi.