Main menu

header

Claudia Stan

Mătreaţa bradului sau Usnea barbata este un lichen simbiot ce creşte şi se dezvoltă pe scoarţa coniferelor, dar mai ales a molidului. Este originar din Europa, dar în prezent poate fi întâlnit şi în America şi în Asia. În medicina naturistă se utilizează planta întreagă, deoarece conţine numeroase substanţe hrănitoare.

Antiviral de top
Lichenul are numeroase ramificaţii ce se fixează pe planta-gazdă prin intermediul unui disc. Mătreaţa bradului este o combinaţie între ciuperci şi alge, fiind considerat indicator biologic, deoarece acumulează ca un burete emisiile toxice din atmosferă şi poluanţii şi neutralizează astfel efectele nocive ale acestora. Substanţele conţinute de plantă (acid ursinic, tanin, polifenoli, săruri minerale etc.) au proprietăţi antivirale, distrugând microbul din organism. Decoctul din mătreaţa bradului (o linguriţă cu plantă uscată se fierbe în 200 ml de apă timp de cinci minute) se bea de două ori pe zi, având rolul de a reduce inflamaţia mucoasei nazale şi a faringelui. De asemenea, lichenul este folosit cu succes în tratamentul împotriva tuberculozei.

Vindecă enterocolita
Pentru vindecarea diareii se face o infuzie din praf de plantă. Puneţi într-o râşniţă două linguriţe cu mătreaţa bradului şi luaţi pulberea rezultată. Aceasta se va pune într-o cană cu apă clocotită şi se va bea după mese principale. În plus, Usnea barbata distruge unii germeni patogeni ce cauzează enterocolita. În cazul în care această infecţie este instalată deja, se va mări doza la trei linguriţe şi se vor bea patru căni cu infuzie pe zi.

De folos în probleme dermatologice
Mătreaţa bradului este folosită în uz extern, mai ales de chinezi şi de japonezi, pentru a trata rănile infectate. În cazul acesta se prepară un decoct concentrat din patru linguri cu plantă uscată în 250 ml de apă clocotită. Se fierbe cinci minute, iar după răcire se clăteşte locul infectat şi se aplică o compreasă sterilă îmbibată în decoct. Se ţine pe locul afectat mai bine de o jumătate de oră. În plus, decoctul este de mare ajutor în toate problemele dermatologice, efectele cele mai benefice avându-le asupra acneei. Mai mult, acesta poate fi folosit şi sub formă de gargară, pentru vindecarea gingivitelor.

Truc! Dacă observaţi licheni uscaţi pe scoarţa copacului, acest lucru înseamnă că zona este foarte poluată. Mătreaţa bradului este folosită şi pentru a monitoriza nivelurile de dioxid de sulf şi de metale toxice.