Main menu

header

701 8 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Plantă care vine din vremea celebrului Hipocrate, limba-cerbului este faimoasă pentru calitățile sale de astringent natural, fiind folosită pe scară largă de medicina naturistă și în prezent.

„Scoate” pietrele de la fiere

Frunzele de limba-cerbului conţin enzime, tanin, mucilagii şi vitamine. Grație unor remarcabile proprietăți de astringent cu acțiune rapidă și fără efecte secundare, planta tratează cu succes diareea, având efecte benefice de ansamblu asupra întregului sistem digestiv. De asemenea, se remarcă prin capacitatea de a elimina pietrele de la rinichi şi de la fiere. Un remediu folosit inclusiv de părintele Arsenie Boca se realizează astfel: se toacă mărunt frunze de limba-cerbului şi se pun împreună cu coji de portocală într-un tifon care se leagă. Acest săculeţ se pune într-un vas şi peste el se toarnă apă fiartă, se acoperă şi se lasă la infuzat cinci-șapte minute. La final, se bea ceaiul rezultat cât este călduţ, cu înghiţituri mici, zilnic, timp de două-trei luni, dimineaţa şi seara. Rezultatul este transformarea pietrelor în nisip și evacuarea pe cale naturală.

Degajează căile respiratorii încărcate

Datorită efectului expectorant, limba-cerbului este indicată în tratarea bolilor de plămâni, având efect de calmare a tusei şi de degajare a căilor respiratorii. Infuzia care acționează ca un excelent expectorant se prepară din două linguriţe cu plantă puse la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. De asemenea, limba-cerbului are numeroase utilizări externe. În calitate de cicatrizant, planta grăbește vindecarea rănilor şi tratează cu succes eczemele şi furunculele, fiind de folos și în cazul arsurilor uşoare. Rizomul mărunţit de limba-cerbului se folosește sub formă de cataplasmă, legându-se bine pe locul afectat. Nu în ultimul rând, planta este recomandă şi pentru scalpul seboreic, întrucât diminuează senzaţia de mâncărime, înlătură seboreea şi regenerează firul de păr. Pentru foarte bune rezultate se clăteşte părul cu infuzie de limba-cerbului după fiecare spălare.

Ceaiul de limba-cerbului este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează