Main menu

header

de Elena Şerban

Sângerarea nazală, care se întâlneşte în dese cazuri atât la copii, cât şi la adulţi sau la persoanele în vârstă, nu e o afecţiune de sine stătătoare. Epistaxisul, aşa după cum este denumirea medicală, poate fi cauzat de diverşi factori. Cel mai des întâlniţi sunt: infecţie consecutivă în urma unei răceli banale, rinite (congestia mucoasei nazale) sau sinuzite (inflamaţia sinusurilor), uscarea mucoasei nazale, prezenţa unui corp străin în nări (frecvent la copiii mici), administrarea de medicamente anticoagulante, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, traumatisme, polipi nazali, ateroscleroză şi chiar hipertensiune arterială.

Primele măsuri de ajutor
Hemoragia poate fi controlată de obicei prin comprimarea aripilor nasului timp de zece minute. Dacă manevra nu reuşeşte este obligatorie vizita la medic. În afara acestei tehnici, este important să urmaţi câteva sfaturi ce ar trebui să oprească sângerarea:
- puneţi un cub de gheaţă la rădăcina nasului;
- înclinaţi capul uşor pe spate, pentru a evita ingestia sau inhalarea sângelui. Atenţie! Evitaţi împingerea capului prea mult pe spate, altfel sângele va curge pe peretele posterior al faringelui!
- nu administraţi suferindului aspirină în timpul hemoragiei, deoarece acest medicament are efect anticoagulant!

Fumatul, una dintre cauze
Persoanele care s-au mai lovit de această problemă trebuie să ţină cont de următoarele aspecte, astfel încât hemoragia să nu se mai producă:
- să evite supraîncălzirea camerei, deoarece aerul rece este mai umed;
- să îşi aplice în interiorul nărilor o cremă grasă, sprayuri nazale sau soluţii saline. În acest fel, uscarea mucoasei nazale este evitată;
- să nu consume alcool sau băuturi calde, să renunţe la fumat sau să-şi aplice comprese calde pe faţă.

Troscot cu efect cicatrizant
Un preparat eficient este decoctul de ciuboţica-cucului. Fierbeţi o linguriţă cu rădăcini uscate în 200 ml de apă rece timp de cinci minute. Cataplasmele cu acest decoct se pun pe nas şi pe obraji de mai multe ori pe zi.
În cazul copiilor, este de preferat să se utilizeze infuzia de troscot. Pentru a prepara această infuzie, puneţi două linguriţe cu rădăcini uscate şi măcinate în 200 ml de apă ce fierbe; se infuzează acoperit un sfert de oră şi se dau copilului două căni pe zi, în cură de lungă durată. Infuzia are efecte cicatrizante în oprirea hemoragiilor interne şi a sângerărilor nazale.

Infuzii eficiente
Cum natura găseşte soluţii pentru aproape toate afecţiunile, epistaxisul nu face excepţie! Farmacia verde are şi în acest caz numeroase variante ajutătoare. Cele mai eficiente în acest scop sunt infuziile din scoarţă de salcie (o lingură opărită cu 200 ml de apă clocotită), urzică (o lingură cu frunze uscate opărite cu o cană cu apă), traista-ciobanului  (o lingură cu plantă uscată şi mărunţită la 200 ml de apă clocotită), coada-şoricelului (o linguriţă cu flori mărunţite la o cană cu apă clocotită). De altfel, infuzia de coada-şoricelului poate fi folosită şi la spălarea rănilor deschise sau pusă pe un tampon de vată şi introdus în nara sângerândă.