Main menu

header

702 8 2de Carmen Ciripoiu şi Florinel Dumitru

Plantă decorativă care dă un farmec aparte locuințelor dar și birourilor, feriga este înzestrată și cu substanțe active importante precum filicină, aspidinol, albaspidină, acid flavoaspidic, săruri mine- rale, taninuri, amidon și zaharuri, fiind recunoscută pentru proprietățile sale asupra sănătății. Iată care sunt cele mai bune leacuri cu ferigă.

Tratează varicele

Persoanele care suferă de varice au în ferigă un prieten de nădejde. Se dau prin mașina de tocat frunze proaspete de ferigă, astfel încât să rezulte un fel de terci. Se prepară un amestec dintr-un pahar de 100 ml plin cu acest terci și 100 ml lapte acru. Amestecul rezultat se aplică în strat uniform pe suprafața afectată de varice. Tratamentul durează trei-patru zile. După o pauză de o săptămână, acesta poate fi repetat. Feriga este de mare ajutor și pentru cei care au hemoroizi. Potrivit unui vechi remediu, se sapă din pământ o rădăcină de ferigă, se spală foarte bine și se scoate inima acesteia, adică acea parte gălbuie, distinctă de coajă. Se pune la uscat și apoi se macină, transformându-se în făină. Ulterior se cerne și se amestecă bine cu untură topită de porc sau cu seu de oaie și se obține o alifie. Aceasta se folosește după fiecare scaun și igienă riguroasă.

În cazul viermilor intestinali, se folosește siropul de ferigă. Modul de preparare este următorul: preparați un decoct dintr-o lingură cu rizomi de ferigă răzuiți și 100 ml apă, iar peste acesta adăugați 100 g zahăr și mai fierbeți încă zece minute. Administrați dimineața, pe stomacul gol, o lingură în două reprize, la interval de 15 minute. După două ore, folosiți 30 g sare amară sau două linguri cu ulei de ricin, pentru evacuarea viermilor. Împotriva parazitozelor tubului digestiv, cea mai bună este baia de șezut cu infuzie combinată de ferigă şi pelin. O lingură cu rădăcină de ferigă şi 10 linguri cu iarbă de pelin se pun la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, timp de opt-zece ore. Ulterior se strecoară, iar maceratul rezultat se lasă deoparte, iar planta rămasă se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, apoi se filtrează. În final se combină cele două preparate și se pun în apa din cadă. Baia de şezut durează 20-30 de minute, apoi pacientul se va usca puţin prin tamponare cu prosopul şi se va odihni la loc foarte călduros, vreme de jumătate de oră. Procedura se face zilnic, timp de o săptămână. Atenţie! Nu se fac băi ale întregului corp cu extract de ferigă.

Cea dulce are proprietăți laxative

Mai puțin cunoscută, feriga dulce este o binefacere pentru organismul uman, având incredibile virtuți terapeutice în tratarea multor afecțiuni, printre care și gastrita. În acest sens, se recomandă consumul zilnic a unei căni cu ceai de ferigă dulce, preparată astfel: două lingurițe cu frunze se pun în 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 20 de minute. Ulterior, se strecoară și se îndulcește cu miere. Poțiunea se consumă seara, înainte de culcare. Tot feriga dulce este renumită ca remediu împotriva seboreei. Puneți două linguri cu frunze în 200 ml apă clocotită și lăsați la infuzat aproximativ 30 de minute, apoi strecurați. Remediul se aplică zilnic pe zonele afectate. Nu în ultimul rând, feriga dulce are proprietăți laxative. Când aveți probleme de digestie, puneți în 200 ml apă două lingurițe cu frunze de ferigă dulce, lăsați la infuzat timp de zece minute, apoi strecurați și consumați licoarea cât e călduță.

Pernele umplute cu ferigă uscată alungă insomniile