Main menu

header

704 11 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Prezent în numeroase țări ale Asiei, fructul duku este un tezaur de beneficii nutriționale, un aliat al sănătății și un deliciu culinar.

Curăță organismul de toxine

Prezent în numeroase deserturi tradiționale asiatice, duku are o dulceață amăruie irezistibilă. În același timp, este o sursă excelentă de antioxidanți, iar de aici derivă o serie întreagă de avantaje: protecție în fața radicalilor liberi, prevenirea unui mare număr de afecțiuni grave, de la cancer la infecții, curățarea organismului de substanțele toxice și de poluare, detoxificare naturală etc. De asemenea, duku are în conținut o cantitate de vitamina C suficientă pentru a asigura o susținere optimă a sistemului imunitar și de prevenire a îmbătrânirii premature.

Util în convalescență

Consumul de duku este larg răspândit și are ca efect notabil susținerea sănătății danturii și a gingiilor, grație conținutului său de fosfor, mineral care contribuie la menținerea densității osoase. De asemenea, duku este foarte util persoanelor aflate în convalescență, întrucât crește semnificativ capacitatea de recuperare a organismului, infuzându-l cu substanțe benefice, care cresc absorbția nutrienților, și furnizând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor probiotice. Totodată, duku poate fi de mare ajutor celor care vor să scape de kilogramele în plus, întrucât furnizează carnitină, substanță care direcționează moleculele de grăsime spre țesutul ce le arde, în același timp stimulând metabolismul și cantitatea de energie produsă de acesta, notează inetarticle.com.

Combate febra persistentă

O altă direcție notabilă de acțiune a consumului de duku este pe segmentul digestiv. Fructul este utilizat pentru echilibrarea procesului de digestie, întrucât conține fibre, atât de importante nu doar în peristaltismul intestinal și curățarea organismului, ci și în prevenirea cancerului de colon. În același timp, fructul ajută la ținerea sub control a nivelului colesterolului, ceea ce generează beneficii certe pentru sistemul cardiovascular. Totodată, pentru combaterea febrei persistente, se poate face un amestec din pulbere de semințe de duku și apă, lichid care se consumă o dată pe zi.

Duku este un mare furnizor de energie la nivelul organismului. De aceea, fructul este omniprezent în dieta sportivilor de performanță din Asia și nu numai

Menţine sănătatea pielii

Duku are nenumărate beneficii și atunci când este utilizat extern. Prin simpla masare a feței cu miezul parfumat al acestui fruct, se poate trata eficient acneea, având, de asemenea, efect în cazuri de iritații sau mâncărimi provocate de mușcăturile insectelor. De asemenea, consumat cu regularitate, duku aduce organismului destulă vitamina E încât efectul să fie de încetinire a îmbătrânirii tenului, de hidratare și de catifelare a pielii. În același timp, nutrienții din acest fruct protejează în fața agresiunii razelor UV, atenuează semnele și cicatricele, menținând tenul elastic și sănătos. Duku se consumă de regulă crud, iar gustul său, o combinație între struguri și grepfrut, este considerat excelent.