Main menu

header

705 8 1de Andreea Vasilescu şi Eduard Popa

Consumul de alimente bogate în potasiu (bananele, cartofii albi şi cartofii dulci, fasolea boabe) reduce riscul de accident vascular cerebral la femeile de peste 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Stroke.

Scade tensiunea arterială!

Multe studii au fost interesate să aducă noi şi noi dovezi potrivit cărora potasiul reduce tensiunea arterială. În schimb, prea puţine studii au analizat capacitatea potasiului de a preveni apariţia accidentelor vasculare cerebrale. În acest sens, epidemiologii de la Albert Einstein College of Medicine din statul New York au constatat că regimul bogat în potasiu reduce riscul de accident vascular cerebral în cazul persoanelor cu tensiune arterială normală. Astfel, la femeile care nu suferă de hipertensiune, dar beneficiază de o alimentaţie bogată în potasiu, riscul de AVC ischemic (diminuarea aportului de sânge către creier) este mai mic cu 12% până la 40%, comparativ cu semenele lor care au un regim cu aport scăzut de potasiu.

Din alimente, nu din suplimente alimentare

Potrivit cercetătorilor, „un consum ridicat de potasiu provenit din alimente este benefic înainte ca să se instaleze hipertensiunea. La femeile hipertensive, însă, o dietă bazată pe alimente bogate în potasiu nu mai aduce efecte notabile”. De asemenea, nu a putut fi evaluat beneficiul potasiului în cazul pacientelor cu AVC de tip hemoragic. Cercetătorii au studiat un număr de 90.137 de femei aflate în perioada postmenopauză, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, timp de 11 ani, în medie. Participantele la acest studiu nu suferiseră un atac, iar la începutul studiului consumau în medie 2.611 mg de potasiu pe zi. Rezultatele acestui studiu se bazează pe procente de potasiu provenit din alimente, nu din suplimente alimentare.

Recomandări: Departamentul american al Sănătăţii recomandă femeilor un aport de 4.700 mg potasiu zilnic, notează Sylvia Wassertheil-Smoller, principalul autor al studiului. În schimb, recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în privinţa necesarului de potasiu zilnic este una mai redusă. Astfel, femeilor li se recomandă peste 3.510 mg potasiu, zilnic.