Main menu

header

707 10 2de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Arată ca un ochi de reptilă, este moale, parfumat și exotic. Fructul longan s-a răspândit din China spre India și Thailanda, devenind o adevărată vedetă din perspectiva beneficiilor pe care le aduce sănătății consumul acestui deliciu asiatic.

Aport de 80% din necesarul zilnic de vitamina C

Longan, fruct exotic care se poate consuma și crud, și uscat, este cultivat pe scară largă nu doar pentru proprietățile sale culinare și gustul deosebit, ci și pentru certe beneficii pe care le are în buna funcționare a organismului. Printre calitățile nutriționale prin care se remarcă se află la loc de cinste conținutul de vitamina C - echivalentul a 80% din necesarul zilnic. De asemenea, acest fruct deosebit este o comoară de vitamina A, minerale - magneziu, potasiu, fosfor, fier - precum și de antioxidanți. Toate acestea fac din longan un aliat redutabil al sănătății. Potrivit specialiștilor, este, înainte de toate un antidepresiv natural de calibru. Consumul acestui fruct relaxează sistemul nervos, îmbunătățește funcționarea nervilor, reduce iritabilitatea, combate manifestările neurasteniei și tulburările de somn.

Indicat în stările de convalescență

Consumul longanului sporește longevitatea, grație prezenței în acest fruct a polifenolilor prețioși pentru organism, care au capacitatea de a combate efectele radicalilor liberi. De asemenea, fructul crește capacitatea de vindecare a organismului, fiind indicat în stările de convalescență. Potrivit nutriționiștilor, consumul de longan are, totodată, ca efect prevenirea anumitor tipuri de cancer, prin scăderea riscului de deteriorare celulară și contribuția cantității mari de vitamina C pe care o conține la întărirea sistemului imunitar. De altfel, aceeași vitamină ține organismul la adăpost și de alte boli și infecții, notează ethnicseattle.com.

Asigură producerea de energie

Fructul a demonstrat proprietatea de a îmbunătăți circulația sangvină, prevenind astfel unele afecțiuni cardiovasculare. Totodată, consumul de longan crește capacitatea organismului de a asimila fier, ceea ce îl face redutabil pe direcția combaterii anemiei, afecțiune de care suferă sute de milioane de oameni. În paralel, fructul este un excelent susținător al producției de energie din organism, scăzând riscul instalării peste zi a somnolenței, a scăpărilor de memorie și a scăderii puterii de concentrare, reducând stresul și oboseala.

Semințele sunt folosite prin tradiție împotriva mușcăturilor de șarpe

Consumul de longan este benefic pentru sănătatea și aspectul pielii. Acționând la nivelul organismului ca un agent antiîmbătrânire, acest fruct parfumat îmbunătățește tonusul tenului, în special în locurile sensibile din jurul ochilor, prevenind deshuamarea și deteriorarea pielii. De asemenea, tot pe direcția acțiunii externe, fructul are ca efecte menținerea sănătății dinților și gingiilor, precum și stoparea sângerărilor ușoare. Nu în ultimul rând, semințele de longan sunt folosite prin tradiție împotriva mușcăturilor de șarpe, având proprietatea de a absorbi veninul și de a menține locul afectat curat până la intervenția medicală. În același timp, longanul este utilizat pe scară largă în formulele de șampon, întrucât dă o strălucire aparte părului.

Grație faptului că o jumătate de porție de longan are doar 35 de calorii, fructul poate fi luat în considerare în orice dietă