Main menu

header

707 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Fruct foarte apreciat în multe părți ale lumii, salak crește în popularitate grație unui conținut nutrițional de excepție, cucerind tot mai mulți consumatori.

Este supranumit „fructul memoriei”

Salak este fructul unui palmier care crește în Pacificul de Sud. Are un aspect unic, o culoare vie și, odată curățat, miezul seamănă cu… cățeii de usturoi. Gustul fructului este ușor acid, iar aroma aduce cu cea a merelor. Pe lângă prezența fructului în rețete culinare tradiționale și folosirea sa ca ingredient principal pentru anumite băuturi locale, similare vinului obținut din struguri sau cidrului de mere, salak are și virtuți terapeutice demne de luat în seamă. Fructul conține mari cantități de fibre, proteine, potasiu, fier, calciu, vitamina C și vitamina A, precum și importanți antioxidanți. În același timp, salak are un aport caloric scăzut, de doar 82 de calorii la fiecare 100 de grame. Primul efect dedus din acest aspect: fructul este un aliat în curele de slăbire. Urmare directă a prezenței în salak a mineralelor și a ingredientelor active ca betacarotenul sau pectina, acest fruct crește circulația sangvină la nivelul creierului, de aici derivând efecte benefice cum sunt îmbunătățirea vederii, a memoriei, a capacităților cognitive în ansamblu și implicit scăderea ritmului instalării afecțiunilor neurodegenerative. Nu este întâmplător faptul că salak este supranumit „fructul memoriei”, notează organicfacts.org. De asemenea, salak a demonstrat capacitatea de a stimula metabolismul, sporind rezistența organismului la efort și susținând ritmul producerii de energie.

Vă scapă de stresul oxidativ

Salak este binecunoscut, printre populațiile care îl consumă în mod regulat, pentru capacitatea de a elimina stresul oxidativ, una dintre cauzele majore ale apariției inflamațiilor care cauzează numeroase afecțiuni dintre cele mai grave. Potasiul pe care îl conține salak contribuie semnificativ la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, prin dilatarea vaselor sangvine și reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, prin aportul de fibre, acest fruct contribuie nu doar la buna funcționare a digestiei, ci și la menținerea sub control a nivelului zahărului din sânge, ceea ce îl recomandă în dieta diabeticilor.

Salak calmează durerile de stomac, fiind folosit de secole împotria refluxului gastroesofagian și a arsurilor de stomac. În combinaţie cu mierea, fructul tratează indigestia şi constipaţia, balonarea și crampele

Alături de peşte, pui sau carne de porc

Fructele de salak se mănâncă în general crude, dar şi conservate, sub formă de compot, suc, gem etc. Înainte de a fi cojit și consumat, se recomandă ca fructul să fie ținut la rece, altfel coaja acestuia se va rupe în bucățele mici, asemeni celei de ou fiert. Datorită gustului dulce şi uşor acid, salak este folosit în reţete ce conţin pește, pui sau carne de porc. Cea mai scumpă varietate de salak este cea cunoscută ca „gula pasir” („zahăr nisipos”, cu referire la textura sa fin granulată). Din acest tip de fruct se prepară un vin cu 13,5% alcool.