Main menu

header

de Claudia Stan

Nemţişorul de câmp (Consolida regalis) este o plantă medicinală anuală, ce creşte pe câmpii şi în culturi. Frunzele sunt subţiri şi fidate, asemănătoare cu cele de mărar. Florile au culoarea albăstruie, roz sau alb.

Distruge negii
Consolida regalis este o plantă valoroasă, cu numeroase proprietăţi terapeutice, de la care se folosesc doar florile. Puteţi elimina negii pe cale naturală, fără a apela la doctori sau laser. Strângeţi un pumn de flori de la nemţişorul de câmp şi puneţi-le la uscat, timp de două săptămâni, într-un loc umbros. Puneţi florile într-o râşniţă şi amestecaţi până ce devin pulbere. Se umezeşte locul afectat de negi si se presară pulberea, ce se ţine aproximativ o jumătatea de oră. Se recomandă aplicarea acestei măşti în fiecare zi, până ce negii dispar.

Reglează tensiunea arterială
Infuzia din nemţişor de câmp (o linguriţă cu flori mărunţite la o cană cu apă clocotită) ajută în reglarea tensiunii. Se poate consuma infuzia şi înaintea unui examen sau pentru stăpânirea emoţiilor, calmând stimulii nervoşi ce dau starea de agitaţie. În plus, Consolidei regalis i s-a dus renumele, de-a lungul vremii, că poate combate sterilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Pentru aceasta, consumaţi de cel puţin două ori pe zi decoctul din nemţişor. Fierbeţi o jumătate de linguriţă cu flori (mărunţite) în 250 ml de apă timp de cinci minute. Se îndulceşte amestecul cu o linguriţă cu miere de albine şi se bea înainte de masă. Mai mult, decoctul se poate utiliza şi pentru spălături vaginale în cazul infecţiilor. De asemenea, nemţişorul de câmp poate fi utilizat cu succes pentru tratarea afecţiunilor renale, gingivitei, astmului bronşic şi gutei.