Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Pernuţele umplute cu plante medicinale sunt foarte eficiente atât în privinţa somnului tihnit, cât şi în vindecarea unor afecţiuni temporare. În funcţie de plantele pe care le conţin, ele pot fi folosite şi de copii, şi de adulţi. Cele mai populare sunt pernuţele care ajută la un somn odihnitor şi la relaxarea corpului, dar şi cele care elimină instant migrenele sau chiar depresia.

Sunătoarea vă relaxează
Aveţi nevoie de o faţă de pernă din bumbac de minimum  15x15 cm. Umplutura din plante trebuie să fie de aproximativ 250-300 g. Florile vor fi alese cu mare grijă, pentru că nu orice plantă vă poate face somnul lin. De exemplu, florile zdrobite de crin sau de magnolie pot da insomnii. Pentru relaxare alegeţi plante uscate precum: melisă (lămâiţă), sunătoare, muşeţel, levănţică sau flori de tei.

Muşeţelul linişteşte copiii agitaţi
Se umple faţa de pernă cu muşeţel uscat (nemărunţit) şi se pune copilului sub perna de dormit. Pernuţa este foarte potrivită şi pentru durerile de stomac sau pentru stările de nervozitate. Încălziţi perna pe calorifer sau ţineţi-o în braţe timp de câteva minute, apoi poziţionaţi-o copilului pe burtică sau sub cap. Fitoterapeuţii sunt de părere că muşeţelul va conferi o stare de calm oricărui copil agitat.

Menta favorizează memoria
Umpleţi o pernuţă de 30x30 cm cu 300 g plante uscate precum: coajă de portocală, mentă, rozmarin, busuioc, coajă de lămâie şi cimbru şi ţineţi-o în apropiere (pe scaunul alăturat, pe genunchi sau aşezaţi-vă capul pe ea). Încălzită în prealabil are un efect şi mai puternic.

Melisa vindecă dismenoreea
O pernuţă cu dimensiunile celor de mai sus, dar umplută cu cel puţin 200 g de plante precum: coada-şoricelului, levănţică, bucăţi de scorţişoară, melisă, sunătoare sau flori de tei poate reda echilibrul hormonal al corpului, reducând durerile menstruale. De câte ori este nevoie încălziţi-o pe calorifer sau cu feonul şi aşezaţi-o pe zona dureroasă.

Mărarul de „noapte bună’’ pentru adulţi

Se umple o pernă de dimensiuni 30x30 cu sunătoare, muşeţel, lavandă, trandafiri, melisă, seminţe de mărar şi flori de câmp. Lăsaţi plantele întregi (a nu se zdrobi înainte). Dacă nu puteţi dormi direct pe ea, aşezaţi-o sub perna obişnuită, iar pentru un efect mai intens încălziţi-o înainte.