Main menu

header

711 7 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Ayurveda și medicina tradițională indiană folosesc bacopa de secole, întrucât este o plantă cu numeroase puteri vindecătoare.

Dezvoltă capacitatea de învățare

Beneficiile pe care le aduce bacopa sunt neîndoielnice și această plantă este considerată un vindecător de top în medicina tradițională din Asia. Bacopa a demonstrat, de-a lungul timpului și în numeroase studii clinice, un mare potențial pentru ameliorarea unui număr de afecțiuni dintre cele mai răspândite. De pildă, este binecunoscut faptul că în India li se administrează și copiilor, întrucât are capacitatea de a le stimula inteligența, capacitatea de învățare și memoria, precum și de a susține creierul atunci când este nevoie de performanță, notează verywellhealth.com. Aceste tratamente alternative seculare au fost confirmate de un studiu recent, care a demonstrat că administrarea de 300 mg bacopa sub formă de capsule zilnic a îmbunătățit capacitatea cognitivă a 60 de studenți.

De folos în Alzheimer

Bacopa este celebră pentru efectele pe direcția ameliorării simptomelor unor afecțiuni degenerative cum sunt Alzheimer sau demența senilă. De asemenea, în cazul copiilor care suferă de ADHD, rezultatele tratamentului cu această plantă medicinală s-au dovedit foarte încurajatoare. Astfel, în cadrul unui studiu pe 30 de copii cu vârste între 6 ani și 12 ani, s-a observat că administrarea timp de șase luni a unei doze de 225 mg zilnic a avut ca rezultate scăderea cu 93% a neliniștii specifice bolii, cu 85% a deficitului de atenție și, în plus, tratamentul a fost bine tolerat de subiecți.

Ţine stresul la distanţă

Potrivit unui studiu al specialiștilor de la Universitatea din Michigan, care au realizat o serie de teste pe animale de laborator, bacopa poate acționa ca un antidepresiv, întrucât compușii din această plantă ajută la ameliorarea anxietății. De altfel, aria de întindere a efectelor plantei cuprinde tot spectrul afecțiunilor „înrudite” cu stresul, iar acest aspect este considerat de specialiști unul remarcabil, întrucât stresul generează o altă serie de afecțiuni foarte grave, circa 90% dintre pacienții care se prezintă la medic cu simptome de boală punând printre cauze și stresul constant.

„Pansament” pentru reumatism

Unul dintre efectele notabile ale administrării de bacopa este reducerea inflamațiilor și implicit a durerilor cauzate de afecțiuni pentru care în prezent nu există un tratament, așa cum este reumatismul, de exemplu. De asemenea, bacopa este luată tot mai mult în calcul ca soluție alternativă la o altă afecțiune larg răspândită, care pune o presiune enormă pe sistemele sanitare și pe capacitatea de muncă în toată lumea: durerile cronice, indiferent că acestea sunt de cap, de spate, de încheieturi etc.

Extractul de bacopa a demonstrat că poate regla tensiunea arterială, întrucât ajută la sinteza anumitor substanțe din organism

Măsuri de precauţie

Bacopa este nerecomandată femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, planta trebuie administrată la recomandarea și sub supravegherea unui specialist, întrucât supradozarea poate genera grețuri, vărsături, amețeli, oboseală extremă și serioase probleme digestive. Nu în ultimul rând, sursa de procurare a suplimentelor cu bacopa trebuie să fie cea mai sigură posibil.