Main menu

header

713 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai importante cereale pentru oameni, sorgul, este binecunoscut de secole, fiind foarte popular în America Centrală și în Asia. Această popularitate nu este întâmplătoare, întrucât sorgul aduce însemnate beneficii organismului.

Asigură 43% din necesarul zilnic de proteine

Sorgul poate sta la loc de cinste în orice meniu. Este o cereală versatilă și binevenită în organism, întrucât are o mulțime de beneficii generate de compoziția sa cu totul remarcabilă. De pildă, sorgul poate asigura 43% din doza zilnică de proteine, ceea ce îl face vedeta meniurilor vegetarienilor și veganilor, care îl folosesc și în salate, și în dulciuri. De asemenea, potrivit unor cercetări de dată recentă, această cereală care nu încetează să dezvăluie noi avantaje din perspectiva consumului uman conţine aproape dublul aminoacizilor esenţiali în comparaţie cu alte cereale.

Încetinește îmbătrânirea

Sorgul este una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice, fiecare porție aducând un aport de 48% din consumul de fibre recomandat zilnic și același procent de carbohidraţi. Fibrele dietetice ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv, prevenind apariţia unor probleme curente în lumea contemporană, cum sunt balonarea, crampele, durerile de stomac, constipaţia, diareea. Mai mult, sorgul conţine o mare varietate de substanţe benefice, cum ar fi taninurile, acizii fenolici, antocianinele, fitosterolii şi policosanolii. Cercetătorii de la Universitatea din Georgia, SUA, au evaluat compuşii diverselor tipuri de sorg şi au constatat că soiurile negre şi sumac ale acestei cereale au niveluri semnificative de antioxidanţi (învelişul bobului de sorg are o cantitate mai mare de antioxidanţi decât afinele, căpşunile şi prunele), compuşi care au rolul de a proteja în fața agresiunilor de tot felul din viața omului modern, de la hrană nesănătoasă la metale grele. Ca urmare, sorgul contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire și la curățarea organismului de toxine.

Preîntâmpină cancerul de esofag

713 6 2Studii numeroase au arătat că un consum regulat de sorg poate fi corelat cu scăderea riscurilor apariției unor forme de cancer al tractului digestiv, de exemplu a cancerului de colon sau esofagian. Aceşti antioxidanţi, care se găsesc în tărâțele sorgului, elimină radicalii liberi care fac ca celulele sănătoase să se transforme în celule canceroase. Studii riguroase arată că există o legătură între consumul de sorg şi incidenţa scăzută de cancer la esofag, la nivel global, în zone din Africa, Rusia, India, China şi Iran, unde această cereală este foarte prezentă în consum.

Protejează împotriva anemiei

Sorgul asigură 47% din necesarul zilnic de fier, 55% din doza zilnică de fosfor şi 19% din potasiu. Fierul protejează organismul împotriva anemiei, favorizând producerea de celule roşii în sânge, sporeşte circulaţia sângelui şi măreşte nivelul de energie, îmbunătățind, de asemenea, capacitatea cognitivă. În aceste condiții, sorgul este creditat cu capacitatea de a ajuta în caz de tulburări neurodegenerative legate de vârstă, cum ar fi demența sau Alzheimer. Totodată, un consum regulat al acestei cereale a demonstrat efecte antiinflamatorii. Iar pentru că nu conține gluten, sorgul este recomandat în dieta persoanelor cu boala celiacă, acționând pentru atenuarea stărilor de greaţă, a inflamaţiei intestinului subţire, a durerii şi a leziunilor gastrointestinale cauzate de gluten.

Reduce colesterolul „rău”

Potrivit nutriționiștilor, fără a influenţa colesterolul „bun”, boabele de sorg pot controla nivelul de colesterol „rău” (LDL). Una dintre cele mai importante urmări este menținerea sănătății inimii și implicit prevenirea unora dintre cele mai grave și mai frecvente afecțiuni ale contemporaneității - infarctul, ateroscleroza şi accidentele vasculare cerebrale. În același timp, cercetări recente au pus în evidență și faptul că etanolul extras din grăuntele de sorg are o puternică acţiune anticoagulantă şi astfel, această cereală poate fi recomandată ca o bună sursă de nutriţie antitrombotică. Totodată, sorgul conţine o cantitate mare de tanin, care restricţionează absorbţia amidonului de organism, reglând astfel nivelul de glucoză şi insulină. Sorgul ajută la echilibrarea acestor niveluri, eliminând creşterile bruşte ale glucozei din sânge şi previne, de asemenea, declanşarea şocului diabetic.

Combate stresul și anxietatea

Prin conţinutul ridicat de vitamina B6 (34% din doză zilnică necesară organismului la fiecare 100 de grame), sorgul este considerat un aliment ideal pentru persoanele cu stare de dispoziție volatilă, predispuse la anxietate și expuse la stres. Consumul de sorg s-a dovedit benefic pentru a împiedica suferinţa psihică, a alunga depresia, anxietatea şi oboseala. În paralel, prin conținutul de mangan, sorgul favorizează nu doar eliminarea kilogramelor în plus, prin reducerea poftei de mâncare şi echilibrarea metabolismului, ci și buna funcționare a glandei tiroide.

Sorgul este una dintre cerealele care nu au fost modificate genetic până în prezent

Siropul, excelent îndulcitor

713 6 3Sorgul este o cereală versatilă. Acesta poate fi preparat similar cu orezul sau cu porumbul. În unele ţări se mănâncă sub formă de terci sau fiert în diverse feluri de mâncare. Din sorg se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite, cât şi nedospite, poate fi folosit la prepararea băuturilor fermentate sau poate fi gătit în aburi, sub formă de fulgi, integral sau extract siropos. Siropul de sorg poate fi folosit în reţete care necesită un îndulcitor lichid și poate fi un bun înlocuitor al mierii sau al siropului de arţar, ca topping la biscuiţi, clătite sau orice alte deserturi. Făina de sorg este folosită ca ingredient la fabricarea produselor fără gluten. Pentru a obţine aluaturi bune din făină de sorg, se recomandă amestecul acesteia cu amidonul de tapioca sau cu cidru de mere. Puteți înlocui o treime din făina de grâu dintr-o reţetă de pâine sau alt preparat de casă cu făină de sorg.