Main menu

header

714 7 1de Carmen Ciripoiu şi Florinel Dumitru

Banalele frunze de dafin nu dau doar un gust aparte mâncărurilor, ci sunt, cu adevărat, veritabile medicamente naturale pentru diverse maladii, printre care dia- bet, reumatism sau boli digestive. Iar beneficiile acestora nu se opresc nici pe departe aici…

Bun expectorant

Însuși împăratul Romei, Tiberius, convins că frunzele de dafin protejează oamenii de fulgere, de câte ori s-a abătut vreo furtună deasupra Romei, și-a pus pe cap o cunună de laur. Mai puţin superstiţios, Hipocrate a descris frunzele şi seminţele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holeră şi de malarie, în tratarea dizenteriei şi a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor în timpul naşterii. Fitoterapeuții spun despre dafin că este unul dintre cei mai buni expectoranți, fiind de mare ajutor celor care suferă de bronșită. În acest caz, amestecați o linguriță cu frunze de dafin cu o linguriță cu frunze de salvie și una cu eucalipt și fierbeți timp de zece minute în 500 ml apă. Consumați două linguri cu preparat, de cinci ori pe zi. În cazul colecistitei cronice, dafinul este o adevărată minune. Amestecați cu lapte 10 linguri cu ulei de dafin și consumați de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tot dafinul este de un real ajutor și celor care suferă de cancer la gât și esofag. Preparați un ceai din trei frunze de mușcată cu flori roșii și 300 ml apă în care picurați 15 ml tinctură de dafin. Țineți preparatul 30 de secunde în gură, apoi înghițiți.

Util pentru ficatul mărit

Potrivit specialiștilor, dafinul este una dintre plantele recomandate pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, în special în faze incipiente. În acest caz se poate folosi infuzia, obținută din zece frunze de dafin şi 600 ml apă clocotită. Vasul în care s-a preparat se ţine învelit timp de trei ore, apoi se consumă 150-200 ml dimineaţa, pe stomacul gol, și de alte trei ori în timpul zilei, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru un efect mai bun, la prepararea infuziei se adaugă şi două linguriţe cu seminţe de pătlagină. Pentru ficatul mărit, se pun la fiert într-un litru de apă 30 de frunze de dafin tocate mărunt și un sfert de linguriţă cu amestec de seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel. Se fierb pe un foc domol, până ce nivelul apei scade la jumătate. Ulterior, lichidul se strecoară şi se amestecă bine cu zece linguri cu miere. Preparatul se pune la rece. Se administrează 100-150 ml o dată pe zi, înainte de culcare, puţin încălzit. Cura durează trei luni, cu pauză de o săptămână în fiecare lună.

Preparatele din frunze de dafin nu le sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni grave de inimă, celor cu nivelul scăzut de coagulare a sângelui, femeilor însărcinate sau care alăptează

Uleiul plantei atenuează durerile provocate de artrită

Tot dafinul este cel care are un rol important în vindecarea artritelor, a reumatismului, entorselor și loviturilor. Încălziți locul cu probleme, apoi ungeți cu iod și aplicați comprese cu ulei de dafin, după care păstrați pentru două ore. Uleiul de dafin se obține în felul următor: se râşnesc 10 g frunze de dafin și se amestecă bine cu un pahar cu ulei vegetal nerafinat de in, porumb sau de floarea-soarelui, apoi se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc fără lumină, iar ulterior se strecoară. Împotriva psoriazisului, tocați mărunt zece frunze de dafin, amestecați cu trei linguri cu dentiță și o linguriță cu rostopască, apoi lăsați la infuzat timp de două ore în 700 ml apă clocotită. Se consumă 100 ml preparat, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.