Main menu

header

716 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

O substanță chimică din scoarța de mesteacăn, folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea rănilor, a fost sintetizată într-un gel care accelerează semnificativ vindecarea arsurilor.

Tratament pentru epidermolysis bullosa

Specialiștii britanici de la Centrul de Chirurgie Plastică și Arsuri al Spitalului Mid Essex au creat formula unui gel cu extract de scoarță de mesteacăn. Testele au arătat că produsul, care conține betulină, are capacitatea de a grăbi vindecarea arsurilor la 86% dintre pacienții care au făcut parte din experiment, arată „Daily Mail”. Gelul a fost denumit Oleogel-S10 și a fost lansat în producție în cadrul unei companii farmaceutice din Germania, după ce s-a trecut și de faza a treia a demonstrării proprietăților sale, fiind disponibil spre sfârșitul anului 2019. „Scopul nostru a fost acela de a vindeca arsurile fără complicații, de a evita infecțiile, de a reduce durerea și de a asigura o aparență cât mai bună a pielii după vindecare”, sintetizează experții care au creat produsul. De asemenea, gelul pe bază de scoarță de mesteacăn va fi prescris persoanelor care suferă de epidermolysis bullosa, afecțiune genetică, rară, a pielii, care generează fragilizarea extremă a acesteia.

Este denumit „arborele vieţii”

Mesteacănul este un vechi vindecător. Scoarța sa are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antiseptice, laxative, analgezice și febrifuge, iar frunzele acestui arbore sunt antiseptice, diuretice, coleretice, dezinfectante, cicatrizante, purificatoare, astringente, colagoge și coleretice. Mesteacănul conține, printre altele, vitamina C, acizi fenolici, nicotinici și acetilsalicilici, tanini, caroteni și principii amare, mucilagii, rășini și substanțe antiseptice vegetale, fiind numit în unele părți ale lumii „arborele vieții”. Datorită proprietăților sale, mesteacănul este o plantă recomandată pentru eliminarea retenției de lichide și pentru ameliorarea cazurilor de infecții urinare, cum este cistita. Se poate prepara o infuzie de mesteacăn, astfel: se pune la fiert o cană cu apă, apoi se adaugă două lingurițe cu frunze uscate de mesteacăn și se oprește focul. Infuzia se acoperă și se lasă deoparte timp de zece minute, apoi se strecoară și se consumă. În scop diuretic sunt reco- mandate câte trei căni cu infuzie pe zi.

Ameliorează guta

Din punct de vedere al medicinei naturiste, mesteacănul este un arbore complet, deoarece se pot folosi aproape toate componentele sale (frunzele, scoarța, mugurii, seva) în scopuri curative. Alte beneficii care sunt atribuite mesteacănului sunt tratarea afecțiunilor inflamatorii, precum reumatismul, durerile artritice, guta, acest arbore fiind prin excelență o plantă depurativă. Un remediu naturist împotriva afecțiunilor articulare este preparat din o cană cu apă, o linguriță cu frunze uscate de mesteacăn și o linguriță cu scoarță de salcie. Apa se pune la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă plantele. Infuzia se acoperă și se lasă deoparte timp de zece minute, după aceea se strecoară și se consumă. Se recomandă câte două-trei căni pe zi. De asemenea, extern se pot utiliza pentru masaj preparate specifice, din magazinele de profil - unguente, loțiuni sau ulei esențial de mesteacăn.

Dizolvă nisipul și pietrele la rinichi

Mugurii de mesteacăn sunt utili în cazul afecțiunilor ficatului și ale vezicii biliare, iar scoarța de mesteacăn sub formă de infuzie se utilizează ca remediu febrifug, în special contra gripei și a febrei intermitente. Întrucât acest arbore are efect sudorific, se prepară o infuzie din frunze de mesteacăn la care se adaugă frunze de tei și sucul de la o jumătate de lămâie, împotriva răcelii. Totodată, extractul din frunze de mesteacăn poate fi folosit cu un vaporizator în cazul infecțiilor pulmonare, pentru purificarea încăperilor. Iar ca stimulent renal, acest arbore ajută rinichii să funcționeze corect fără a-i irita. Sunt recomandate infuziile de mesteacăn, de două-trei ori pe zi. La rândul său, seva de mesteacăn, care conține în principal zaharuri, previne formarea calculilor renali, dizolvând nisipul și pietrele la rinichi.

Elimină furunculele

716 6 2Mesteacănul este, de asemenea, un remediu naturist eficient și pentru pierderea surplusului de kilograme, fiind binecunoscut pentru capacitatea de a reduce nivelurile de colesterol nociv din organism și de a ajuta la normalizarea acestora. În același timp, masajele realizate cu un ulei de bază care conține ulei esențial de mesteacăn ajută la drenarea depozitelor de grăsime acumulate în corp și implicit la prevenirea neplăcutei celulite. Tot extern, mesteacănul este utilizat prin tradiție pentru vindecarea fără urme a unor afecțiuni ale pielii. Astfel, contra acneei și a furunculelor se pune la fiert un litru de apă, iar când atinge punctul de fierbere se adaugă trei linguri cu scoarță uscată de mesteacăn. Se acoperă și se lasă timp de zece minute la foc mic. După aceea, se scoate scoarța și se lasă deoparte decoctul timp de o oră. Lichidul astfel obținut se strecoară și se îmbibă un tifon curat, apoi se aplică pe partea afectată, sub formă de cataplasmă. De asemenea, tinctura de mesteacăn este foarte indicată împotriva rănilor. Se pun opt linguri cu pulbere de scoarță de mesteacăn la o jumătate de litru de alcool. Lichidul se agită zilnic și se păstrează într-un loc răcoros și întunecos timp de două săptămâni. Tinctura astfel obținută se strecoară și se varsă într-un alt recipient din sticlă. Acest remediu se aplică pe răni sau pe plăgi, de fiecare dată când este necesar, până la vindecarea totală.

Este recomandat ca preparatele pe bază de mesteacăn să fie administrate cu precauție de persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau renală

De ajutor în iritaţiile gâtului

716 6 3Antiinflamator și antiseptic de calibru, mesteacănul oferă soluții naturale împotriva prostatei inflamate, care se poate trata cu o infuzie preparată din un litru de apă fierbinte în care se adaugă 15 grame de scoarță de mesteacăn. Se acoperă și se lasă deoparte timp de 15 minute, apoi se strecoară și se consumă. Se recomandă maximum cinci căni cu infuzie pe zi. Aceleași proprietăți sunt relevate și de efectele benefice externe asupra iritației gâtului. Pentru a trata această afecțiune se poate face gargară cu lichidul rezultat din fierberea timp de zece minute a 100 grame frunze de mesteacăn într-un litru de apă. Se strecoară și se lasă la răcit, apoi se utilizează de câteva ori pe zi. Deși mesteacănul nu are contraindicații, este important ca preparatele și remediile să se administreze conform indicațiilor specialistului. De asemenea, mesteacănul nu este recomandat femeilor însărcinate și în timpul perioadei de alăptare.