Main menu

header

719 7 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Drăgaica este o plantă magică, foarte decorativă, veselă, răspândită pe câmpii și cu nenumărate proprietăți medicinale, cunoscute din cele mai vechi timpuri.

De ajutor împotriva nodulilor la sâni

În scopuri terapeutice, de la drăgaică se recoltează vârfurile înflorite ale tulpinilor. Sucul proaspăt de drăgaică, patru lingurițe, obținut prin mixarea plantelor proaspete, amestecat cu 100 g unt, este utilizat prin tradiție în ulceraţii şi boli de piele, inclusiv leziuni de natură canceroasă sau pete după naștere, precum și pentru masarea nodulilor la sâni. Ceaiul de drăgaică se recomandă atât ca utilizare internă, pentru a se trata afecţiunile de ficat, pancreas, glandă tiroidă, cât şi pentru uz extern, împotriva dermatozelor cronice sau a furunculelor.

Excelent diuretic

Efectele drăgaicei sunt recunoscute împotriva afecțiunilor rinichilor, întrucât planta este un excelent diuretic. Ceaiul de drăgaică eliberează rinichii de anumiţi factori patogeni, facilitează urinarea și eliminarea toxinelor, tratând, în același timp, şi tulburările sistemului limfatic, arată ayushology.com. O infuzie folosită cu excelente rezultate se prepară din 30 g plantă uscată la 600 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară și se bea o cană pe zi, împărțită în trei doze.

Vă scapă de răguşeală

Drăgaica este renumită pentru capacitatea de a trata afecțiunile respiratorii, cum sunt faringita, laringita sau răguşeala. Planta eliberează căile respiratorii de mucusul în exces, ușurează respirația, calmează durerile în gât și contribuie la o transpirație abundentă, care grăbește vindecarea. De asemenea, prin aportul de minerale, planta combate cu succes asteniile, în special pe cele de sezon, întărind capacitatea organismului de a face față provocărilor zilnice. Potrivit literaturii de specialitate, preparatele pe bază de drăgaică nu au generat efecte adverse, dar este recomandat sfatul unui specialist, precum și evitarea supradozării.

PONT. Tenul îmbătrânit poate fi înviorat prin spălături calde cu ceai de drăgaică.