Main menu

header

720 7 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Una dintre cele mai populare plante de apartament, feriga a fost înzestrată de natură cu incredibile proprietăți vindecătoare, fiind remarcabilă în distrugerea viermilor intestinali, dar și a paraziților care atacă ficatul.

Prietena pustnicilor, îi apără de artrită

Plantă decorativă care dă un farmec aparte încăperilor, feriga este prietena pustnicilor, apărându-i pe aceștia de artrită, dar și de durerile reumatice. Și tot minunata ferigă, grație conținutului de acid flavonidic, ulei volatil, tanin și acizi grași, este de mare ajutor în distrugerea viermilor intestinali și a teniei. În acest sens, se macină rizomii cu râșnița de cafea, iar pulberea obținută se amestecă cu 200 g miere până la omogenizare. Se recomandă trei lingurițe pe zi, înainte de mesele principale, timp de trei zile. Dacă în această perioadă viermii intestinali nu sunt eliminați, se repetă tratamentul după alte șapte zile. La fel de util pentru a scăpa de viermii intestinali este și siropul de ferigă. Modul de preparare este următorul: se face un decoct dintr-o lingură cu rizomi de ferigă proaspeţi şi 100 ml apă, iar peste decoctul rezultat, după filtrare, se adaugă 100 g zahăr şi se lasă la fiert zece minute. Se administrează dimineaţa, pe stomacul gol, o lingură în două reprize, la interval de 15 minute. După două ore de la administrare, se consumă două linguri cu ulei de ricin.

Seboreea dispare cu infuzie

În cazul gastritei, afecțiune inflamatorie a mucoasei stomacului, feriga este de mare ajutor, prin contribuția sa antiinflamatorie și antiseptică. Preparați zilnic o cană cu ceai de ferigă, astfel: puneți în 200 ml apă clocotită două lingurițe cu frunze de ferigă și lăsați la infuzat aproximativ 20 de minute. Strecurați preparatul și îndulciți cu o linguriță cu miere. Consumați seara, după masă. Împotriva seboreei sunt recomandate compresele cu infuzie de ferigă, preparată astfel: în 100 ml apă clocotită se pune o lingură cu frunze de ferigă și se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară.

Are efecte laxative

Pe lângă alte proprietăți, feriga are și efecte laxative. Așa că nu ezitați ca atunci când aveți probleme de digestie să vă preparați rapid o cană cu ceai de ferigă. Modul de preparare este următorul: puneți în 200 ml apă fiartă două lingurițe cu ferigă și lăsați să stea la infuzat aproximativ zece minute. Strecurați și beți cât e călduț. Un remediu practic și la îndemâna oricui este antigripalul obținut din ferigă. Din trei crenguțe cu plantă, pe care le țineți într-un litru de oțet rece timp de 10 ore, apoi fierte 10 minute, obțineți o soluție care se folosește pentru fricționare. Atenție! Înainte de a fi folosit, lichidul de strecoară. Odată ce veți folosi acest remediu, febra va scădea, iar răceala va dispărea în cel mai scurt timp.

Atenţie! La supradozare, feriga poate provoca fenomene toxice de ordin gastrointestinal precum vomă și greaţă, dar și somnolenţă şi tulburări vizuale

Utilă în cazul arsurilor

Din frunzele de ferigă proaspăt culese se prepară un decoct care ajută la calmarea durerilor cauzate de artrită sau alte afecțiuni reumatice, fiind eficient și în tratamentul arsurilor. De pe o creangă de ferigă se desprind toate frunzele și se pun în 400 ml apă rece. Se lasă la macerat 24 de ore, apoi se fierb timp de zece minute. Se strecoară compoziția, iar produsul rămas se pune pe comprese de bumbac și se aplică pe locurile dureroase. În cazul reumatismului degenerativ, peste aceste comprese se pune un prosop încălzit și se menține toată noaptea.