Main menu

header

721 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Fruct al unui palmier de excepție, nipah este o vedetă pe mesele indonezienilor și un element central al menținerii unei ex- celente stări de sănătate, grație unui conținut de vitamine, minerale și antioxidanți care îl plasează în topul fructelor lumii.

Aliat al acuității vederii

Nipah este un fruct de o versatilitate uimitoare. Populațiile băștinașe din Indonezia, acolo unde crește în mod natural, scot din nipah un tip de zahăr foarte asemănător la gust cu cel din trestie, fac oțet, îl confiază, îl procesează sub formă de îndulcitor concentrat natural și, firește, îl consumă crud. Pe lângă faptul că este un desert minunat, cu un gust de excepție, nipah este și un adevărat tratament. Potrivit studiilor de specialitate, acest fruct are mai mulți antioxidanți și o cantitate mai mare de vitamine A și C decât majoritatea surselor alimentare. În aceste condiții, este un aliat al sistemului imunitar și al acuității vederii.

Contracarează efectele radicalilor liberi

Grație conținutului mare de antioxidanți, nipah contribuie semnificativ la prevenirea apariției unor tipuri de cancer, notează steemit.com. De asemenea, în cazul în care boala este deja instalată, nipah ajută la micșorarea tumorilor, contracarează efectele radicalilor liberi și elimină toxinele care ar putea agrava afecțiunea. Mai mult, potrivit experților, are capacitatea de a neutraliza chiar și unele tipuri de celule canceroase. Totodată, nipah a demonstrat proprietatea de a regla nivelul de zahăr din sânge și de a susține o bună digestie, întrucât conține o cantitate semnificativă de fibre.

Ameliorează în mod natural afecţiunile dentare

Frunzele tinere ale palmierului nipah sunt renumite pentru capacitatea de a trata afecțiuni respiratorii cum sunt inflamațiile gâtului, răcelile sau febra generată de viroze. De asemenea, indonezienii produc un cărbune pe bază de rădăcină de nipah, care are proprietatea de a ameliora în mod natural infecțiile dentare și durerile de cap. De asemenea, oțetul din nipah poate fi folosit cu excelente rezultate și fără efecte secundare împotriva hipertensiunii arteriale.

SFAT. Consumul regulat de nipah previne obezitatea și scade nivelul colesterolului din sânge.