Main menu

header

721 7 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Hreanul este o plantă-terapie, o minune a naturii, pe de o parte foarte bogată în nutrienţi, aidoma legumelor cultivate, iar pe de altă parte, cu o rezistenţă remarcabilă.

Stimulează sistemul circulator și imunitatea

Hreanul este folosit ca remediu natural încă din cele mai vechi timpuri, aşa cum arată descoperirile arheologice. Dacii preţuiau şi ei hreanul, medicina populară românească recomandând această rădăcină miraculoasă în zeci de afecțiuni. Rădăcina hreanului conţine foarte multă vitamina C, utilă sistemului circulator şi imunitar, pe care le stimulează, precum și minerale foarte importante, cum sunt fierul, potasiul, calciul şi magneziul. Mirosul înţepător şi gustul „de foc” al rădăcinii se datorează mai multor compuşi chimici, între care şi glucozinolaţii, care s-au dovedit aliați în lupta organismului cu agenții externi de agresiune.

Bun în litiaza renală

Cercetări de dată recentă au relevat faptul că iuțeala din rădăcina de hrean are proprietăţi citostatice foarte puternice, glucozinolaţii fiind eficienţi în foarte multe forme de cancer (de piele, de plămâni, de colon, de stomac etc.). Se poate administra salată de sfeclă cu hrean, minimum 50 g pe zi. Hreanul este de ajutor în tratarea unor afecțiuni cum sunt dezechilibrele digestive sau anemia. Foarte eficiente s-au dovedit tratamentele cu un tonic special pe bază de hrean, preparat astfel: într-un litru de vin roşu, natural, se pun 15 linguri cu hrean dat prin răzătoarea fină. Se astupă sticla şi se lasă la macerat conţinutul vreme de nouă zile, după care se filtrează. Se administrează trei linguri cu tonic pe zi.

Distruge bacteriile care provoacă infecții urinare

Ca aliat împotriva bacteriilor și infecțiilor, hreanul s-a dovedit redutabil în caz de infecţii urinare. Se poate consuma proaspăt, câte 50 g pe parcursul unei zile, distrugând paraziții din rinichi și din vezică. Tratamentul este de durată, minimum 21 de zile. De asemenea, împotriva polipilor uretrali se iau de trei ori pe zi câte trei linguriţe cu suc de hrean, dizolvate într-un pahar cu apă. Administrarea se face pe stomacul gol, în cure de trei luni, urmate de trei luni de pauză. În paralel, se va ţine un regim alimentar alcalin.

Consumul regulat de hrean este foarte util celor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenţiei de apă

Combate bronşita cronică

Hreanul este celebru pentru combaterea unor afecțiuni respiratorii dintre cele mai des întâlnite, cum sunt astmul, bronşita cronică, alte boli ale căilor respiratorii medii şi inferioare. Un sirop foarte eficient se obține din o rădăcină de hrean, rasă, la care se adaugă patru linguri cu miere. Se amestecă bine şi se lasă 20-30 de minute la macerat. Se strecoară, presând conţinutul cu un tifon. Se obţine siropul crud. Resturile se pun la fiert cu puţină apă. După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi.