Main menu

header

722 9 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Odată cu sosirea primăverii, organismul începe să resimtă anumite modificări biochimice generate de adaptarea la noul sezon. Unele persoane nu reacționează foarte bine la aceste schimbări, în aceste cazuri intervenind ceea ce este cunoscut ca astenie de primăvară. Mai frecventă decât s-ar crede, această simptomatologie poate fi combătută cu câteva remedii la îndemână.

Ceapă, usturoi și valeriană pentru refacerea stocului de vitamine

Tonusul fizic şi starea psiho-emoțională, care se pot modifica primăvara, au câțiva aliați în lumea plantelor. Pentru a combate deficiența de vitamine de după tre- cerea iernii, o formulă cu bune rezultate este următoarea: patru căţei de usturoi pisaţi, patru cepe proaspete date prin maşina de tocat (păstrând sucul), 150 g ovăz măcinat, 40 g rădăcină de valeriană măcinată mărunt se amestecă bine cu 700 g miere. Se fierbe la foc mic, până când întreaga masă are consistenţa unei creme. Preparatul se păstrează pe o farfurie şi se lasă să se răcească. Apoi se taie în pătrate şi se păstrează la rece. Se pot lua trei-șase bucăţi pe zi, înainte de masă.

Letargia dispare cu conuri de brad

Unul dintre amestecurile tradiționale, complet naturale și fără efecte secundare, și care are ca urmare dispariția stărilor de oboseală și lipsă de chef care survin primăvara, se prepară astfel: se amestecă în cantităţi egale hrean, morcovi şi suc de sfeclă cu miere. Se pun într-o sticlă şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc rece şi întunecos. Se administrează câte un pahar, de trei ori pe zi, înainte de masă. Un alt preparat cunoscut pentru capacitatea de a combate letargia de primăvară are la bază renumitele conuri de brad. Astfel, se pun patru conuri într-un litru de apă şi se lasă să se macereze o oră. Apoi se pune vasul pe foc şi se fierbe trei minute. Se stinge focul, se acoperă conținutul cu un capac, se lasă să infuzeze zece minute. Se strecoară. Se beau trei căni pe zi cu acest preparat.

Aloe versus iritabilitate!

Indispoziția și iritabilitatea care însoțesc astenia de primăvară au un inamic redutabil, pe care îl puteți crește acasă, într-un ghiveci: aloe. Această plantă cu o mulțime de proprietăți poate sta la baza unor preparate care să alunge rapid stările neplăcute care intervin la începutul sezonului cald. De pildă, se poate administra câte un pahar cu macerat de aloe realizat din patru tulpini de plantă lăsate într-o sticlă cu vin timp de cinci zile. Se poate bea câte un păhărel, de trei ori pe zi. Dacă vinul este înlocuit cu 1/2 litru de alcool, rezultă o tinctură de aloe care se poate pune în apă, câte 40 de picături, cu același efect benefic. Un alt furnizor de energie este tonicul cu hrean, preparat astfel: se pun pe foc 10-15 g rădăcină de hrean tăiată mărunt, în 500 ml apă, şi se fierbe zece minute. Se beau două căni pe zi. Pentru cei care nu suportă acest lichid, o altă formulă cu hrean este tăierea acestuia în rondele, pudrarea cu zahăr și macerarea într-un borcan, timp de o săptămână. Se administrează câte două linguri cu hrean îndulcit, între mese.

Un regim alimentar cu miere, sucuri naturale, fructe și legume este o cale sigură pentru combaterea asteniei de primăvară