Main menu

header

de Claudia Stan

Plopul negru este un arbore ce creşte în regiunile joase, în depresiuni şi preferă umiditatea ridicată. De mare preţ în medicina naturistă, dar şi în industria farmaceutică sunt mugurii vegetativi, pe care plopul negru îi „fabrică”. Utilizarea mugurilor este variată, fiind recomandată pentru prevenirea, cât şi pentru tratarea anumitor boli.

Propolisul vegetal
Mugurii de plop negru au proprietăţi asemănătoare cu cele ale propolisului, fiind denumit de specialişti propolis vegetal. Cele două produse împart aceleaşi cinci substanţe: chrizină, tectochrizină, galangină, izalpinină şi pinocembrină, ultimele trei fiind antibiotice. Mugurii asigură organismului cantitatea zilnică necesară de fier, zinc, cupru, cobalt, mangan şi iod.

Reumatismul şi-a găsit „naşul”
Cel mai adesea, fructele plopului negru sunt folosite pentru tratarea bronşitelor acute şi a tuturor problemelor ce ţin de aparatul respirator, dar şi a reumatismului. Se recomandă fabricarea uleiului din 100 g de muguri la 100 ml de ulei de măsline şi se masează locul dureros. În cazul reumatismului se lasă aproximativ o jumătate de oră, până ce durerile dispar. Infuzia (o linguriţă cu muguri de plop negru se opăreşte în 250 ml de apă şi se lasă vasul acoperit timp de un sfert de oră) se bea de cel puţin trei ori pe zi şi ajută la vindecarea bolilor aparatului respirator.

Cicatrizează rănile
Alifia din mugurii de plop negru are efecte miraculoase pentru vindecarea arsurilor şi cicatrizarea rănilor. Pentru fabricarea alifiei se iau trei linguriţe pline cu muguri zdrobiţi şi se amestecă împreună cu 100 g de vaselină. Puneţi conţinutul într-un recipient de plastic şi lăsaţi-l la rece o săptămână, după care începeţi să îl folosiţi. Ungeţi locul afectat de patru ori pe zi, în special atunci când ieşiţi din casă, pentru a preveni infectarea rănilor.
De asemenea, băile cu muguri de plop negru tratează cu succes cistita, degerăturile şi micozele, dar au efecte extraordinare şi în caz de fisuri anale sau hemoroizi. Fierbeţi 250 g de muguri în cinci litri de apă. Strecuraţi şi lăsaţi să se răcească, după care adăugaţi infuzia în apa din cadă (temperatura apei trebuie să aibă peste 37 de grade Celsius). Pentru rezultate eficiente urmaţi această procedură zilnic şi staţi în cadă o jumătate de oră. În plus, baia cu muguri de plop curăţă şi dezinfectează pielea, distrugând acneea.