Main menu

header

725 8 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă cunoscută și apreciată încă din Evul Mediu, bobornicul este folosit și în prezent pentru vindecarea unor afecțiuni care sunt și frecvente, și greu de tratat.

Ceaiul, de ajutor în astm

Bobornicul este socotit, încă din vechime, drept leacul natural de purificare a sângelui. De regulă se utilizează sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită. Bobornicul are, totodată, proprietăți pe linia afecțiunilor respiratorii, întrucât are efecte calmante și expectorante. Așadar, poate fi utilizat cu succes în gripe, răceli, tuse persistentă. În caz de inflamație a gâtului, se prepară o infuzie din două lingurițe cu plantă într-o jumătate de cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se face gargară cu acest lichid, de două ori pe zi. De altfel, medicina tradițională recomandă planta împotriva astmului sau chiar tuberculozei. Pentru a beneficia de calitățile de expectorant ale plantei, se administrează un ceai de bobornic, preparat dintr-o linguriță cu flori la o cană cu apă fierbinte. Se pot bea două reprize pe zi.

Are rezultate bune în scrofuloză şi pistrui

Cercetări recente asupra virtuţilor acestei plante arată că bobornicul este antiscorbutic și că poate fi utilizat cu bune rezultate în durerile de mijloc și de spate, precum și în scrofuloză. De sute de ani este utilizată infuzia energizantă numită „sucul primăverii”, preparată din bobornic, pentru combaterea carenței de vitamina C specifică acestei boli. De asemenea, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri și efectele diuretice ale acestei plante, sucul din bobornic având însemnate proprietăţi depurative. Ca infuzie, crește cantitatea de urină eliminată, iar frunzele crude consumate în orice salată au efect purgativ. În plan extern, extrasul din bobornic, precum și amestecul tocat din această plantă (tulpini, frunze, flori) pot fi folosite, sub formă de comprese și de cataplasme, în tratamentul pistruilor, împotriva hemoroizilor, a pecinginilor, a ulceraţiilor scorbutice. O altă afecțiune inflamatorie a pielii, foarte greu de vindecat, care poate fi tratată cu bobornic este eczema atopică, întrucât planta este un excelent cicatrizant. Aplicate pe piele, frunzele de bobornic sunt aliați împotriva rănilor, arsurilor, erupțiilor cutanate și a infecțiilor degetelor de la picioare, notează healthbenefitstimes.com.

PONT. Frunzele de bobornic pot fi gătite sau adăugate pe post de condiment în orice mâncare din legume cu frunze verzi.