Main menu

header

729 8 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

V-ați întrebat vreodată de ce bunicii insistau atât de mult să consumați, mai ales primăvara, salată verde? Nu doar pentru gustul formidabil pe care îl are dacă e asezonată cu puțin ulei de măsline și lămâie, ci pentru calitățile incredibile ale acesteia asupra sănătății. Și nu de ieri, de azi, ci de aproape 3.000 de ani.

Tonic pentru persoanele diagnosticate cu anemie

Mulți dintre nutrienții pe care îi conține salata verde ajută la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea structurii osoase, fiind o sursă bogată de vitamina K. În plus, prin conținutul de cupru și fier, salata verde ajută la formarea celulelor roșii din sânge, ducând la creșterea valorilor hemoglobinei din sânge, de aceea este folosită ca tonic excelent pentru persoanele diagnosticate cu anemie. De altfel, specialiștii susțin că absorbția fierului din salata verde este mult mai mare decât cea din suplimentele care conțin fier. Fiind bogată în fibre, consumul de salată previne constipația și ajută la detoxifierea colonului. În plus, poate fi folosită cu succes pentru vindecarea altor tulburări gastrointestinale. Enzimele naturale care se găsesc în salată vă ajută să aveți o digestie bună. Amestecând suc de salată cu suc de lămâie, suc de mentă și miere de albine, puteți obține un medicament eficient care tratează greața, vărsăturile, balonările și indigestia.

Are efect anafrodiziac

Potrivit oamenilor de știință, salata verde conține diferite substanțe care scad glicemia și, totodată, amplifică efectele insulinei în corp. În acest sens, curele repetate cu salată verde (200 g pe zi) previn diabetul zaharat și sunt cu adevărat extraordinare dacă boala a apucat să se instaleze. De asemenea, după numeroase studii, cercetătorii au demonstrat că efectul anafrodiziac al salatei nu este un simplu mit. În consecință, administrarea repetată a salatei verzi reduce apetitul sexual exacerbat și diminuează excitabilitatea psihică și sexuală. Mai mult, curele îndelungate cu salată verde sunt printre puținele mijloace eficiente de tratare a ejaculării precoce. Dacă suferiți de dischinezie biliară sau de hepatită cronică, se recomandă să consumați salată cu frunze crețe. Cura se ține timp de două săptămâni, perioadă în care se consumă două-trei farfurii cu salată în fiecare zi, ca aperitiv.

Fluidifică sângele

Pentru stimularea digestiei, se consumă salată verde stropită cu oțet de mere și pudrată cu puțin piper negru, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În caz de constipație, în salată se adaugă ulei de măsline și se acrește cu zeamă de corcodușe, prune, caise, mere sau pere necoapte. Persoanelor care au valori crescute ale colesterolului și glicemiei li se recomandă salată verde, în care se adaugă ulei de măsline obținut prin presare la rece și oțet de mere. În plus, oamenii de știință susțin că administrarea îndelungată de salată verde (150-300 g) favorizează producția de spermatozoizi și îmbunătățește motilitatea acestora, mărind simțitor șansele de procreare. Pentru eficiență maximă în acest sens, se va ține o cură de șase luni, în toată această perioadă pacientul fiind sfătuit să renunțe la grăsimi saturate, carne, băuturi alcoolice și fumat. Pentru consum, este indicată salata de culoare verde aprins, chiar verde închis. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienți.

PONT. Alături de frunze crude de spanac, salata verde ajută la stoparea căderii părului.

Consumată de femeile gravide, salata verde are efecte bune asupra fătului