Main menu

header

729 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Despre fumăriță se vorbește tot mai mult în această lume a reîntoarcerii la remediile tradiționale. Medicina naturistă a pus mereu fumărița la loc de cinste pentru proprietățile sale vindecătoare, iar studiile moderne i-au confirmat valoarea consolidată prin tradiție.

Încetinește îmbătrânirea

Cercetări recente pun în evidență tot mai multe proprietăţi benefice în dreptul fumăriței, vindecător natural încărcat de substanțe utile stării de sănătate a omului. Planta este bogată în taninuri, alcaloizi, rezine, substanţe amare, mucilagii şi săruri minerale. În fitoterapie, fumăriţa este cunoscută datorită efectelor sale sedative, depurative, tonice, febrifuge, aperitive şi calmante. Planta este folosită de secole în afecțiuni ale inimii și sistemului circulator, cum sunt hipertensiunea sau ateroscleroza. S-a constatat, în timp, că fumărița acţionează ca un relaxant miocardic, reglează tensiunea arterială, fluidifică sângele și optimizează funcţia cardiacă. Fumăriţa are efect într-o serie de afecțiuni digestive, cum este constipaţia, precum și în cazuri de dischinezii și colici biliare ori boli renale. Tratamentul constă în administrarea de infuzie de plantă, preparată din una-două linguriţe cu fumăriță uscată la o cană cu apă fierbinte, care se lasă 15 minute la infuzat. Se beau maximum trei căni pe zi. De asemenea, fumărița și-a demonstrat proprietatea de a încetini îmbătrânirea prematură, întrucât poate lupta cu efectele radicalilor liberi și susține sistemul imunitar.

Scade glicemia

În plan extern, fumărița este redutabilă împotriva eczemelor, a acneei sau a psoriazisului. Pentru tratarea acneei de pe corp sau de pe față, se bea o cană cu ceai de fumăriță, pe parcursul zilei, cu înghițituri rare. Pentru tratamentul extern al afecțiunilor pielii, se prepară decoct de fumăriță, din 60 g plantă la care se adaugă 500 ml apă rece și se fierbe timp de cinci minute. Se lasă la infuzat vreme de 15 minute, se filtrează și se bandajează de două ori pe zi zonele afectate. Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de fumăriță au demonstrat efect de scădere a glicemiei, grație anumitor mucilagii din compoziția plantei.

PONT. Infuzia de fumăriță este un excelent întăritor pentru organism în perioadele de convalescenţă, de oboseală sau de slăbiciune psihică.