Main menu

header

730 9 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Ori de câte ori vă îmbolnăviți și nu tratați problema în mod corespunzător, în plămâni se acumulează o cantitate mare de mucus care provoacă de la o simplă tuse la probleme respiratorii și chiar congestie. Iată cum puteți elimina mucusul din plămâni folosind remedii naturale.

Lemnul-dulce, excelent expectorant

Foarte bun pentru a goli pasajele sinusurilor este ceaiul de mentă. De altfel, oamenii de știință spun că o simplă bomboană de mentă poate ajuta la eliminarea congestiei în piept și sinusuri. O infuzie cu câteva picături de ulei esențial de ienupăr și puțină apă fierbinte este tot ce aveți nevoie pentru a decongestiona sinusurile și plămânii. O plantă folosită din vechime pentru proprietățile sale expectorante este limba mielului, întrucât ajută, de asemenea, la decongestionarea sinusurilor, cât și la dispariția febrei. Un remediu excelent pentru a curăța plămânii de mucus se face combinând miere organică cu ulei de cocos și făină. Încălziți uleiul de cocos și amestecați cu miere și făină. Acest produs se pune pe o compresă și se așază pe piept. Lipiți cu o bandă adezivă. În cazul unui copil se va păstra timp de trei ore, iar dacă este un adult se lasă toată noaptea. Rezultatele sunt uneori imediate. Un excelent expectorant este și lemnul-dulce, care tratează boli respiratorii superioare, de aceea pentru a elimina mucusul se recomandă ceai fierbinte de lemn-dulce.

Faceți inhalații cu mușețel

De mare ajutor pentru a curăța plămânii de mucus sunt inhalațiile cu plante medicinale, respectiv pin, cimbru, rozmarin, eucalipt sau mușețel. Se pune apa la fiert, iar când aceasta clocotește se stinge focul și, pentru fiecare litru de apă, se adaugă două linguri cu plantă. Acoperiți vasul pentru câteva minute. Ulterior, bolnavul trebuie să-și acopere capul cu un prosop mare și să stea aplecat deasupra vasului ca să inhaleze aburii emanați. Inspirați acoperindu-vă pe rând o nară, apoi cealaltă. După inhalaţie, se recomandă ca fața să rămână acoperită măcar o jumătate de oră, până se realizează acomodarea cu aerul din cameră, respirația realizându-se prin prosop.

Renunţaţi la fumat şi la produsele lactate

Fumatul dăunează grav plămânilor și face să fie eliminat foarte greu mucusul, exacerbând orice probleme respiratorii care există deja. La fel de rău, spun specialiștii, este și fumatul pasiv. De aceea, trebuie să renunțați cât mai repede la fumat și să stați departe de cei care o fac. De asemenea, se recomandă să aerisiți zilnic casa și să lăsați geamul parţial deschis pe timpul nopții. Totodată, trebuie să țineți în dormitor plante care produc oxigen și să evitați în casă mirosurile și umiditatea. Pe de altă parte, fitoterapeuții consideră că un consum de produse lactate poate intensifica producția de mucus, motiv pentru care se recomandă să nu consumați mâncăruri pe bază de lapte timp de două săptămâni. În această perioadă, folosiţi cât mai multă ceapă, arpagic, praz și usturoi, acestea fiind decongestionante, cartofi dulci, morcovi, broccoli, varză roșie și adăugați cimbru, ghimbir, rozmarin, hamei, ardei iuți la prepararea rețetelor culinare. Nu în ultimul rând, beți între mese ceaiuri de cimbru și eucalipt, iar în timpul zilei cel puțin doi litri de apă.