Main menu

header

730 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Folosit de mii de ani, untul-pământului este un remediu naturist cu utilizare externă care se adresează unora dintre cele mai răspândite afecțiuni de care suferă omul contemporan.

Ușurează respirația în caz de bronșită

Fitoterapia cu produse pe bază de untul-pământului are acţiune antiinflamatoare, decongestivă, analgezică, asemănătoare medicamentelor de sinteză chimică, dar fără a avea efectele nocive ale acestora. Ca urmare, remediile pe bază de untul-pământului sunt de mare ajutor în cazuri de afecțiuni respiratorii, cum sunt bronșita sau pneumonia. Puneți într-un vas trei linguri cu rădăcină de untul-pământului proaspătă, dată prin răzătoare, două linguri cu hrean şi patru linguri cu seminţe de in, măcinate. Amestecați ingredientele și aplicați pasta obținută pe torace, peste care puneți un material de bumbac curat și o țesătură de lână. Acest tratament întărește imunitatea, ajută la eliminarea secrețiilor și ușurează respirația.

Redutabil contra sinuzitei

Untul-pământului conţine alcaloizi, saponine, oxalat de calciu, histamină, flavonoizi, vitamine A, C, din complexul B, săruri minerale şi taninuri. Ca antiinflamator, este redutabil împotriva sinuzitei. Un preparat cu rezultate excelente se obține din o lingură cu rădăcină de untul-pământului și una de rădăcină de hrean, ambele date prin răzătoare. Se amestecă, se pune conținutul într-un tifon și se aplică pe frunte timp de zece minute. Se elimină imediat mai multe secreții pe cale nazală, iar durerea se va diminua treptat. Se aplică acest amestec de două ori pe zi în caz de sinuzită acută sau de 12 ori pe zi împotriva sinuzitei cronice.

„Atacă” reumatismul

Plantă cu acţiune tonic venoasă, untul-pământului stimulează circulaţia locală. De asemenea, este utilizat prin tradiție în tratamentele împotriva afecțiunilor reumatice. Pentru a calma durerile cauzate de reumatism, fitoterapeuții recomandă cataplasma cu untul-pământului. Se dau prin răzătoare trei rădăcini de plantă și se aplică pe zona dureroasă, direct pe piele, după care se învelește totul cu o pânză curată. Se lasă cataplasma să acționeze 15 minute. După câteva utilizări, durerea se va diminua și se va îmbunătăţi mobilitatea articulară.

Alină durerile „omului modern”

Untul-pământului și-a consolidat un bun renume și pe direcția tratării unei alte afecțiuni a omului modern, care își petrece prea mult din timp pe scaunul de birou, în poziții incomode: durerea de spate. Împotriva acestei neplăceri, planta se utilizează sub formă de tinctură, preparată astfel: se dă prin răzătoare rădăcina unei plante și se pune într-un borcan. Se toarnă alcool de 40 de grade cât să acopere rădăcina și deasupra să formeze un strat de doi centimetri. Se închide ermetic vasul, se lasă la macerat șase zile, timp în care se agită zilnic de câteva ori. La finalul intervalului se filtrează. Compresa cu această tinctură se aplică pe spate, în zona dureroasă, unde se menține 30 de minute, apoi se învelește locul cu un șal din lână. Procedeul se poate repeta de două ori pe zi.

Lăstarii cruzi de untul-pământului sunt utilizați în unele gastronomii ca înlocuitori ai sparanghelului